27歲「劍神」張家朗兩屆奧運淨袋1650萬,代言多個品牌,身家早過千萬!

284 回覆
293 Like 23 Dislike
直接一劍對落hr喉嚨到收佢皮
3000好保守下
人生勝利,仲要有才
後備愛人
lm
跑車都買到仲同你逼地鐵,有病?
笑死
睇下前蘇聯的金牌運動員下場
廣告有排賺 ,珊珊都仲接緊job
大陸嗰啲好多街頭賣藝賣埋塊獎牌
我當慳慳地每日洗5皮
一年都洗1800萬
當佢有60年命
11億先夠退休
做到死嗰日都唔夠啦
搵工? 佢開學校 個個月輕鬆執幾十萬啦
梗係 攞黎做公關生招牌
呀江江自己學歷仲有局長加持
入政務主任基本嘢
依d係n年前架啦 依家就算省隊 都大把人做教練教鬼佬
深圳隊成日搞舉重camp 好多鬼佬特登飛去玩
今屆無
但棒球果堆都好高人工
另外仲有網球
佢搵咩工呀
自己開間學校大把有錢人仆去報la
想曲線宣傳鏡
大部分都一邊兼職教波 收$1000個鐘以上
你有其他收入eg兼職教波、做下裁判、做體育節目主持等 仲有平時參加大大少少好多比賽有獎金 少你老母咩 你以為運動員好似你咁撚慘乞食咩 入到精英項目嘅20幾個運動香港好過外國好多啦 你班弱智淨係識攞美斯LBJ呢啲嚟計 實際上外國99%運動員慘撚過香港

美國奧委會2009-2012總額為7.95億美元,只有10%分配給運動員,但這8100萬美元要給39個國家奧運管理機構,划船委員會拿到了40萬美元,分配給40名運動員後,每位運動員平均每月拿到833美元。

獲得體操銅牌的納杜爾(Alex Naddour)在美國擔任房地產經紀人;自行車選手阿博特(Mara Abbott)則兼任瑜伽教練;手槍選手的米列夫(Emil Milev)在學校擔任體育老師;游泳選手科羅列娃(Mariya Koroleva)在迪克體育用品兼差當店員。

https://www.cw.com.tw/article/5117557

美國運動員的收入相對依賴商業贊助,若投身非熱門運動,即使是首屈一指的選手也可能相當拮据。根據美國田徑總會的估計,超過五成在各自專長田徑領域位列美國前10名的運動員,年收入低於15,000美元(月薪不足9,750港元)。

原文網址: 香港01 https://www.hk01.com/article/35880?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

最近希臘舉重選手Thodoros Iakovidis在東京奧運男子舉重96公斤級賽事完成後,留下男兒淚宣布退役,他透露每個月僅靠希臘舉重協會補助的200歐元(約港幣1847元)為參賽做準備,有時窮到連加油錢都沒有,只能走路到練習場地

https://hk.jobsdb.com/career-advice/article/%E5%90%84%E5%9C%8B%E9%81%8B%E5%8B%95%E5%93%A1%E6%94%B6%E5%85%A5
老實講呢個數算好少…人地大陸、美國、英國個啲有market嘅大國,如果係世界第一、又衛冕奧運金牌嘅話一早就一個代言幾千萬…
仲有所有入得體院嘅重點項目 政府都全包所有費用 包括去海外比賽嘅機票住宿飲食等 包括訓練場地裝備教練醫療等 燒你老母錢咩 唔識就唔好鳩噏啦白痴仔懶醒
優點係拮人好快
缺點係俾人拮都唔會影響心理質素
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞