27歲「劍神」張家朗兩屆奧運淨袋1650萬,代言多個品牌,身家早過千萬!

284 回覆
293 Like 23 Dislike
「劍神」張家朗繼3年前東京奧運後,昨晚(29日)巴黎奧運再次摘下男子花劍金牌,成為個人第2面及港隊歷來第4面金牌。張家朗施展其逆襲絕技,成功取得金牌,及馬會獎金600萬港元,再加上林大輝中學獎金300萬落袋,今次「含金量」更勝東奧750萬元獎金,單單兩次奧運金牌獎金已達1650萬。張家朗去屆奧運後,代言最少7個品牌,加上杭州亞運等多個國際賽獎金,身家亦早過千萬,相信今次巴黎奧運後,代表品牌將會陸續有來。

被傳媒形容為「劍神」、「天下第一劍」,張家朗昨晚再次成為鎂光燈焦點,在與意大利馬治對攻時,追到14平手,要一劍分勝負,二人同時著燈,經裁判覆核後,指雙方同時刺中、不算數。同一情況到第三次,裁判最終判張家朗得分,取得金牌。

張家朗今次奪得奧運花劍金牌,再次贏得馬會「優秀運動員獎勵計劃」600萬元獎金。此外,張家朗是林大輝中學學生,今屆可獲「林大輝慈善基金」獎勵,金額為300萬元。換言之張家朗一面金牌,換來至少900萬元獎金,「含金量」十足。

其實,張家朗在2021東奧後,身家早過千萬,收入滾滾來,包括東奧摘金後獲500萬元「精英運動員嘉許計劃」獎金, 加上作為林大輝中學校友,奪獎可獲250萬港元,協助張家朗「做業主」。另外,在去年杭州亞運中,張家朗再奪個人賽金牌及團體銅牌,進帳150萬元。此外,張家朗去年成都世界大學生運動會中,奪得男子花劍及花劍團體2金牌,獲得75萬港元獎金。

經常收入方面,張家朗作為體院「精英甲+」運動員,(奧運會取得獎牌及必須在比賽中擊敗最少一名/一隊參加者等)類別,根據2023/24年數據,未計額外資助,全職標準每月資助可達44,500元,比香港人最新每月入息中位數21,000元高出一倍。

值得一提,張家朗亦為最少7個品牌代言,包括作為着位香港人,成為著名時尚品牌Dior的品牌大使,出任VISA信用卡代言人,為華為手錶、衛生署、水動樂等代言,預計近3年進帳超過1000萬港元。相信巴黎奧運奪金後,今後將不斷有品牌再找他來代言。

有網民認為,以張家朗今時今日的人氣及財力,絕對可以用個人名義,在港開設劍術學校,為香港、大中華區及國際劍術發展再作貢獻。
過億都值啦,好過班垃圾鏡
呢條數退休都唔夠
最少仲要斬多10年先退到休
打多幾年,可以去移民退休
其實運動員到時搵工可以點答HR, 如果人地問你呢幾年點解冇返工
HR: tell me about yourselves
做到世一,依個數基本啦
幾時先夠三億
工搵人啦兩屆金牌
仲洗乜搵工
就算佢話下次唔玩
都大把人高價請佢做教練啦
已經做咗社會賢達啦,少少錢濕濕碎啦
你覺得自己有咩優點同缺點
朗 係到嗎?
佢識唔識excel 架
3億啦 3億就一世無憂喇
你覺得點解我哋要請你?
咁佢真係值
你講唔入流嘅運動員就話
劍神開間劍擊學校自己做埋HR都得啦
呢條數退休都唔夠
最少仲要斬多10年先退到休

精英運動員每月幾皮野收入 一堆代言起碼過百萬一個
全香港都識佢都仲要搵工
古麻支麻古麻右麻
中學都冇畢業
點夠人哋爭呀
我估佢係想講d全職,但冇獎既退役運動員出返黎搵工
世一兩次先過千萬,係咪要笑
好心報紙佬唔好咁井底啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞