27歲「劍神」張家朗兩屆奧運淨袋1650萬,代言多個品牌,身家早過千萬!

284 回覆
293 Like 23 Dislike
足球籃球都要睇地方
去唔到頂流都係無錢途
Lm
佢條舊菜即刻返黎
yourselves
駛咩自己落場教,開間學校請啲師弟教,坐係度收錢啦
Ching應該家境幾窮
如果HR問佢做乜就戇鳩啦
我諗佢3千萬身家都有而家
1:1 教 富豪d 小朋友 一個鐘都幾千蚊啦
佢地話一億都少
澳洲都係10萬 美國29萬
挪威:$0

香港人啲傻閪有至少900萬獎金都仲話好撚少 賤種到
你去打兩次金牌返嚟啊
試吓3分鐘15分收人皮啊
吹噓承認人哋優秀好難咩?
開十人班 開善堂每個收$500個鐘 都5000啦

佢直頭唔洗落場教 同劍擊學校合作掛個名代言都賺唔知幾多萬啦
睇咩運動同咩地方渣 唔係到到都有香港咁幸福
不過香港個保齡球世一都唔係好搵到食 因為冇奧運冇知名度

美國奧委會2009-2012總額為7.95億美元,只有10%分配給運動員,但這8100萬美元要給39個國家奧運管理機構,划船委員會拿到了40萬美元,分配給40名運動員後,每位運動員平均每月拿到833美元。

獲得體操銅牌的納杜爾(Alex Naddour)在美國擔任房地產經紀人;自行車選手阿博特(Mara Abbott)則兼任瑜伽教練;手槍選手的米列夫(Emil Milev)在學校擔任體育老師;游泳選手科羅列娃(Mariya Koroleva)在迪克體育用品兼差當店員。

https://www.cw.com.tw/article/5117557

美國運動員的收入相對依賴商業贊助,若投身非熱門運動,即使是首屈一指的選手也可能相當拮据。根據美國田徑總會的估計,超過五成在各自專長田徑領域位列美國前10名的運動員,年收入低於15,000美元(月薪不足9,750港元)。

原文網址: 香港01 https://www.hk01.com/article/35880?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

最近希臘舉重選手Thodoros Iakovidis在東京奧運男子舉重96公斤級賽事完成後,留下男兒淚宣布退役,他透露每個月僅靠希臘舉重協會補助的200歐元(約港幣1847元)為參賽做準備,有時窮到連加油錢都沒有,只能走路到練習場地

https://hk.jobsdb.com/career-advice/article/%E5%90%84%E5%9C%8B%E9%81%8B%E5%8B%95%E5%93%A1%E6%94%B6%E5%85%A5
收皮啦你
夾硬到
我諗其他細國家拎金牌 都冇香港咁賺得
I am a swordsman
又講錢
無謂到一個點
抵比啦
真係唔係個個做倒
開劍術學校同轉戰街市肉檔
人地幾時有唔承認係勁
真係霍氏需要你
如果搵「正常工」就係搵唔到或者唔吃香囉
因為佢哋冇將自己嘅時間同心力放喺搵工嘅技能上
不過運動就係咁 成王敗寇
可能大家都付出咁多
但有人風光有人落泊

與其教佢哋點搵工
不如教育下僱主欣賞運動員嘅價值
咁咪入藉香港打囉
某國啲舉重金牌, 退役後只可以去做搬野, 呢啲堅慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞