烏克蘭外長訪港,與香港行政長官會談,呼籲香港政府採取措施,防止俄羅斯和俄羅斯公司,利用香港來規避對俄羅斯的制裁限制。

201 回覆
199 Like 19 Dislike
庫列巴24日在廣州與中國外長王毅舉行會談,據路透社報道,他之後就從廣州前往香港。

原文網址: 烏克蘭外長訪港晤李家超 討論貿易投資 籲港「避免遭俄利用」 | 香港01 https://www.hk01.com/article/1041728?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

01話佢見完王毅 之後直到香港

行政長官李家超下午與到訪的烏克蘭外長庫列巴會面。

特區政府發言人回覆傳媒查詢時表示,李家超在會面期間,介紹了香港目前的經濟狀況、商貿機遇和市場潛力,又指出法治精神在香港備受尊重,特區政府依法採取一切措施,確保在港人士的安全。特區採取的任何行動都是嚴格遵守香港法律。

烏克蘭外交部在聲明中表示,庫列巴呼籲特區政府採取措施,防止俄羅斯和俄羅斯企業利用香港,規避因入侵烏克蘭而遭受的制裁措施。

庫列巴星期三在廣州與外長王毅進行了三個多小時的會談,重點討論如何結束俄羅斯在烏克蘭的全面戰爭。
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1763179-20240726.htm

有冇cctoy代寫新聞稿
快啲請示上邊啦。講咩好呢?
可能轉緊風向啦

如果侵真係當選
上面應該都要轉方向
正苦收入黎架喎
睇相好似hang 左機唔好搞鳩我地糖仔
開戰之前中國係烏克蘭 好多投資
如果打完杖 。應該中西兩邊都會爭住係烏克蘭插旗
香港本業黎
你叫佢唔好做 唔通你好有錢?
估唔到香港終於都可以加入邪惡軸心
中共而家咁明目張膽利用香港
遲早都係令到香港都一齊被制裁一鑊金嘅
香港大佬俾人制裁緊wor

點樣遵守美國制裁
真呀, 平時d垃圾黎當人上賓

家陣烏克蘭外長黎, 連新聞稿都冇
第一手消息係烏克蘭外交部出先
倪匡都講過, 妓女比共慘党更可信
想睇比卡超點回應
去賊竇叫通輯犯唔好再犯法
啲犯就係咁樣望住你
唐超
要$ 依家中國經濟唔掂 少啲打仗的確對佢有利
The Hong Kong government has said in the past it does not implement unilateral sanctions imposed by other countries
好清楚
去廣州已經夠奇怪,仲要去香港見長官,計正應該外交特派專員同長官一齊見,然後長官*****都唔敢出一粒。

呢單野真係好撚癲,烏克蘭反客為主
笑咗
點敢笑
仲有親自指揮,親自部署防疫
美國佬咁耐以黎唔知咩 比你做轉手
背後因為中國 一樣轉手賣 零件比烏克蘭打俄

食兩家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞