烏克蘭外長訪港,與香港行政長官會談,呼籲香港政府採取措施,防止俄羅斯和俄羅斯公司,利用香港來規避對俄羅斯的制裁限制。

201 回覆
199 Like 19 Dislike
家有喜事大聲公
鬼佬都幾陰濕
揀幅圖超哥鵪鶉樣,自己就托住椅柄展露自信
行完一晚雷都未出新聞稿
不過,翻查港府新聞公報和社交平台,一向積極公布高官交流動向的港府,卻罕有對此會面隻字不提,直至烏克蘭外交部公開消息,有港媒追問後才回應事件。而港府發言人的版本是指,李家超當日下午與烏克蘭外長會面,向對方介紹香港經濟狀況、商貿機遇等,又指法治精神在香港備受尊重,港府履行並嚴格實施聯合國安理會議決的制裁,但未有提及庫列巴的發言內容。

非常之黑色幽默。
平時咁多星星
而家唔見晒
烏克蘭外交官係咪冇睇新聞㗎

外國組織稱香港成俄羅斯、伊朗、北韓「轉口港」 路透社指貨值減28% 港府稱不執行單方面制裁
呢個講法本身都有語病,呢個世界邊有雙方面嘅制裁,制裁就係制裁,本身就必然係單方面嘅,所以就咁講制裁就得

之後有官咁講
港苦o既"唔係單方面制裁"
意思經聯合國授權o既制裁

"唔係單方面", 即係經多國開會協調後作出決定
例如安理會開會投票後通過制裁決議
政府不嬲鍾意玩濕鳩口技
之前話李家超本人收到APEC邀請,「本人」兩隻字根本多餘
想誤導人理解做「APEC邀請李家超本人」
x100
超哥用返外交部咁講:呢d係中國內政唔容許外國說三道四,xxxxxxxxx
而家佢就係話比長官知,呢d野我全部知,你自己好自為知
中國:佢只係一個幫過我既契弟
乜唔係搵你哎呀老母可晴姐買外賣咩臭閪蚑那賤蛆
中出即飛
唔知呀鄧局長有無親身落去打卡做保安
好想睇政府戰狼外交
強烈譴責烏克蘭勾結美帝國主義仲咁多嗲
咁天真
性交佢就叻
小漁村幫泱泱大國做外交
中國香港就係白手套
聯合國應該制裁埋中國香港
連小城市都唔放過
咁料平衡時空
香港無話事權㗎,當香港中國就得啦
譴責烏克蘭試圖加入北約
東升西降,應該加入一帶一路,趕上發展快車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞