【召集各位有興趣整GAME嘅朋友】無論你識唔識coding/畫畫/音樂,我哋一齊搞個連登嘅Game Jam

50 回覆
24 Like 5 Dislike
大家好我係火榮,係個遊戲創作者。有興趣嘅話可以睇吓我上一個post,順便試吓我隻小遊戲https://lihkg.com/thread/3736058/page/1

入正題,
話說就係開咗上個Post之後我發現原來呢度都有好多人係有興趣整GAME,甚至曾自學過,但都因為種種原因而放低咗。
可能係因為自學coding太難太花時間、可能因為唔識畫畫配樂、可能因為諗唔到咩有趣idea想實現、可能唔夠動力三分鐘熱度,等等。
但係你問心,你腦海中係咪仲收埋咗啲好正但未曾實現嘅idea?你嘅畫同音樂,有冇想被其他人看見但未有機會?你有冇一個想傳達出去嘅訊息?你有冇一個想同人分享嘅故事?最重要係,你有冇興趣試吓?

如果是但一樣係「有」嘅話,我誠意邀請你參加呢次Game Jam。

咩叫Game Jam? Game Jam係一個獨立遊戲界中常見嘅活動,簡單來講就係大家喺一個指定時間範圍中,圍繞同一個主題進行創作,然後就比大家試玩,比吓評語交流心得,甚至互相結交認識,尋找未來一齊創作嘅同伴。

咁當然,要自己喺咁短時間做好一隻Game並唔係易事,所以今次活動係開放並鼓勵組隊參加。當然你本身已經有朋友有興趣嘅話可以直接一齊玩,不過如果你得自己一個又想搵同伴都唔駛怕,可以喺活動Discord裡面講吓你做到咩、想搵點嘅人然後自行組隊,又或者可以聯絡我,可以有限度幫手matching。

咁係時候講吓日程同規則:
即日起至26/7 23:59 會係報名期
27/7(六) 00:00準時於Discord發佈題目
然後於3/8(六) 23:59截止,參加者需於截止時間前upload你嘅作品至itch.io,並且不能再作任何修改
4/8(日)會開放比大眾投票,一星期後我會feature一下最高票嗰三隻作品

規則:
1. 作品不限任何製作平台,不過成品必須可單純以下載形式或線上broswer,於Windows電腦以Mouse+Keyboard遊玩。(當然如能夠同時於Mac/Linux/手機 等等上遊玩則更好,不過必須先滿足以上基本要求。)

2. 大家都係創作人,希望大家尊重創作,內容請唔好用未經授權嘅素材,有用到其他人嘅素材的話都請落返個credit。

3. 活動唔反對用ai幫手,不過都好尊重純人手創作,所以為為咗公平起見,有用ai嘅麻煩喺提交作品時注明用咗喺咩地方上。

4. 活動公佈題目後都可以臨時參加,不過作品提交截止日唔會再改,夠鐘就拉閘。

5. 每隊最多四人,報名時請搵一位做聯絡人報名,並列明人數以及各組員名,中間如果有任何人員嘅更動可以再聯絡我

如果想參加嘅話可以喺Discord報名,有咩想問都可以搵我,就係咁,希望大家玩得開心、創作愉快!

Discord Link : https://discord.gg/5H9vBhzR
推一下
推多下
支持你搞Game Jam,不過我太忙join唔到
加油!
多謝支持!好彩有你呢一句,如果唔係繼續咁冇人理可能我會由個po沉底算
我正職係做遊戲設計,明白搞呢種活動對有興趣嘅人嚟講有一定吸引力,但問題係製作遊戲入行門檻其實唔低,無論係學Game Engine、畫UI,全部都係要時間浸出嚟,起碼要幾年深入學習同使用先可以做到少少嘢出嚟。對於返緊工、讀緊其他科目嘅人嚟講,要抽時間磨練到可以整到有嘢見得人,呢個要求已經唔係放假週末抽兩個鐘做吓就可以完成嘅committment。

唔係潑你冷水,不過你都話個po都準備由佢沉,咁我就老實d講吓我睇法

香港打機嘅人太多,想整game嘅人好容易大想頭,但唔落手製作唔會知「見得人」呢個要求已經極高,而且整game唔係一個人得閒做吓就搞得掂嘅工作量,睇Stardew Valley之類嘅成功例子,心雄諗住一條友都做得掂嘅人我見過太多太多。響香港,過去十五年,可以一條友做到作品成功游出外嘅,賣得出、有口碑嘅人,sorry唔覺有咁嘅成功例子存在。尤其而家玩嘅人又好,整嘅人都好,大家都希望創作出嚟嘅遊戲有番少少創意,唔想再跟YouTube都有嘅Tutorial整隻周街都見到嘅橫向動作或者FPS遊戲。換言之難度同所需時間又再上一層樓。

一個人搞唔掂,自然就會想搵人合作,有d人就好似你咁,希望響game jam搵到志同道合嘅人,但以我所見,香港,尤其高登、連登向來講嘅係「要我做嘢就俾錢,免費合作即搵笨」嘅黃金定律。呢股風氣屌曬所有想搵人合作一齊做嘅人,有邊個仲白癡到敢出po?唔怕俾人屌到反艇、俾人起底話搵人着數咩?另外,搵得人合作嘅一定係自己想揸旗,有邊個會願意免費做人哋嘅遊戲?冇得決定曬成隻遊戲點整點玩,做乜要免費幫你做?我唔好接多單Freelance?你出嘅錢夠我接單IT Job多?免費要我做嘢嘅自動死開啦!

呢個就係絕大部份想整game嘅香港人所要面對嘅現實,除非你一個人做曬寫Code、美術、設計,否則唔該你一個月起碼要俾幾萬蚊,要金額同工作量都滿意,先有人會願意同你「合作」。就算你有再好嘅遊戲設計,唔識自己一腳踢,收得皮啦。如果你可以一腳踢,咁麻煩你堅持個五年十年,出到game賺到錢,成功咗,自然側邊d人會當你係神,個個想黐你成功經驗,捧你做大佬。否則,都係收皮啦。
好真 好冷血

我自己都唔會搵香港整個D GAME(請準我用垃圾形容)

所以我唔覺得做出黎有人會/有需要欣賞

題外話LF2算唔算 定已經過左 十五年
回上面 Noxc巴打
多得你今朝推一推po多咗好多人入嚟參加
多謝你打咗咁大篇抒發咗你嘅行內人心中見解,我覺得你講得好啱,的確要靠自己喺遊戲界闖一番成就唔易。

不過唔駛擔心,今次性質係純娛樂/學習向,舉個例去參加個整戒指workshop又冇話要做到去龍頭大哥咁嘅

尤其創作行業,因為我自己都係所以好明白,可能入咗行太耐會忘記咗一啲嘢,就係創作本身已經係一件好有趣嘅事。畫畫,音樂,寫文章,最純粹嘅開心就係第一次比人欣賞你嘅作品嘅時候,而做遊戲其實都一樣

學習一樣新技能、喺人生路上識多幾個志同道合嘅朋友總係開心事,大家即管可以用呢次機會探索吓。不過如果想靠整game發達可以參考吓上面Ching見解,係好難,不過又未到冇可能的

共勉之
Lf2應該有25年
加油
加油
多謝蕉兄支持
幫推
當識朋友仔for fun玩下 唔洗下下講有冇人課金支持嘅
Lm
推吓
已有一定人數 歡迎大家踴躍加入
交流一下
三樣都唔識嘅我只能幫推
可以負責玩
相信見字嘅各位都會對呢個game jam有興趣。我只係玩過幾次global game jam。不過我都想係度分享一啲game jam心得。
首先大家可以睇睇2017年Global Game Jam嘅Keynote (由Extra Credits送上)
https://www.youtube.com/watch?v=2xfxx27HbM4

Game jam本義就係一個俾你去做唔同嘗試嘅地方
我唔係每一次game jam都可以成功整到成品。可能我嘅成品會爛得很。呢個係可以的。因為game jam本義就係一個俾你去做唔同嘗試嘅地方。由於你有嘅隊員,能力,強項,或交際能力都會有不同,你地可能要係呢一星期磨合。呢個正正係game jam好玩嘅地方。你可能係度試緊新嘅工具,朋友組合,及遊戲概念。完成到嘅,我係度預先恭喜你地。失敗嘅唔好氣餒,game jam完滿結束(一星期vote period後)之後大家仍然可以繼續update成品。或者你嘅成品真係有野係gameplay上唔work。你仍然可以同你嘅隊友建立到友誼。

請好好控制時間及規模
當作品大綱訂好後。請避免加新要素。不然你很大機會會用盡時間後都完成不了。請好好確保你可以控制好時間,成本及規模。如果你是做RPG的話,一個反映到你賣點的戰鬥已經足夠。Sidescroller的話,一關反映到你個性的關卡絕對會比十關平庸的優秀。
https://www.projectmanager.com/blog/triple-constraint-project-management-time-scope-cost

Gameplay First, and Fail Fast
請先以gameplay為重,graphics次要。如果game design行不通,請盡早改善。緊記,你可以用一個正方形做到很多的事,不要忘記PONG!是畫面很簡陋但很好玩的。

有問題請儘早心平氣和地誠實地與組員溝通
衝突是必然的,你可能會因為組員意見不合或能力表現未達標而不滿。這時發怒或逃避只會把地雷埋下。如果可以及早心平氣和地誠實地與組員溝通,你將會有更好的表現。

見字飲水,要有充足睡眠
呢個係親身經歷,有一年我用jammer加volunteer身分参加game jam,結果因為過勞完jam第二日病到睇醫生。我認真嘅,請認真照顧自己身心健康,準時飲水食飯瞓覺。唔係你身為game dev嘅路一定唔會行得長。

最後,感謝你讀到最後,祝你在這次game jam玩得愉快。
Push
推,樓主做得好!
支持!
推! 我男朋友都自學緊寫game佢同你應該都志同道合
就快開始
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞