【召集各位有興趣整GAME嘅朋友】無論你識唔識coding/畫畫/音樂,我哋一齊搞個連登嘅Game Jam

50 回覆
24 Like 5 Dislike
.
今屆Game Jam Topic為:
今次主題攪珠係「Divergence 」,唔翻譯做中文就係想留番一啲演繹空間比大家。祝大家創作順利,好好享受呢次活動👍

暫時已經有四組勁旅,密鑼緊鼓創作中

今日先見到呢個post/未組隊/未報名嘅朋友們唔使怕,直到交作品嘅截止時間前(八月三日23:59)都歡迎你哋隨時中途組隊/參加。
Discord Link: https://discord.com/invite/5H9vBhzR

純粹想玩遊戲嘅朋友都請密切留意,一星期後我哋就會有作品誕生
自學緊unity留名大開眼界
入理嚟一齊玩
自問未夠料jam到野
完全講中晒香港人個套諗法
師兄想問下如果想揾人整隻網頁驚lf2咁上下玩法個成本要幾多左右?唔該你
等玩遊戲
每日一推
參加者每日增加中,一齊入嚟傾吓計,造遊戲
我唔撐你 不過撐你
多謝你嘅鼓勵 好有力量
建議唔好響連登搵人報價,如果你認真想搵人幫手嘅,可以上LinkedIn搵吓有冇人肯connect然後message對方

呢行做得耐,你就會見好多「喂,我有條好橋想搵人整隻game出嚟」嘅人。呢d九成係睇咗唔知乜,突然想問吓價錢睇吓係咪值得做,但99%都唔會真係肯丟舊錢出嚟。所以,建議如果你真係有心想搵人合作,又或者想真係俾個Project出嚟搵人報價嘅話,先做一做功課,起碼自己落手寫份Design Document出嚟,寫低你究竟想整乜。你唔洗開曬成條橋俾人(十個有九個驚俾人偷橋,最後一個WFC冇所謂),但最少報價俾你嘅人需要知道你隻遊戲玩乜,有乜主要功能,做邊個平台,起碼要預測得到規模有幾大,有乜要搞,咁先可以報價俾你。(果d「我好擔心講咗少少,人哋就已經會偷我條絕世好橋,發曬達建立一個比EA更大嘅遊戲王國」嘅朋友,建議你都係縮番埋地底自己一個人整啦,地面太危險。衷心祝你有日完成隻隻遊戲有錢過李嘉誠)
欠欠
咁我想問下 整個webgame成本會唔會好高,錢我ready左,亦都有揾過人報價,我同條友講似lf2 7成得啦 ui 可以任我改,條友話有lf2 source code就易,冇嘅話從0做要100萬所以先想問多啲,thanks dude
得罪講句,你第一句已經出事啦,「整個webgame成本唔會好高」呢樣嘢已經夠俾人問候老母。成本高唔高同究竟邊個整俾邊個平台係冇直接關係。你做隻簡單到爆嘅單機遊戲,整俾PS5同Switch Store埋100Yen果d,成本貴極有個譜。相反,你整隻手遊或者webgame,諗住俾多人連線可以對戰又可以合作,有唔同角色,唔同連招方式,冇source code要人從頭做起嘅話,報價果個人同你講一百萬起跳,我同你講,佢已經係保守估計嚟

拆一拆LF2嘅功能,以業界有所謂MVP版本(Minimum Viable Product,即係削走曬所有功能之後,最骨幹嘅部份)嚟講,你最少要有戰鬥系統(包括打擊判定、操作輸入、連招、血量)、角色系統(包括每個角色有乜招式、攻防數值)、多人連線系統(包括Sever side同Client side嘅所有嘢)、關卡系統(包括地圖、道具、陷阱),仲未計你都提及過嘅UI/UX,聲效、音樂都要搞。我列出呢度已經係最少嘅嘢,你諗諗如果你隻遊戲再削走我所講嘅呢堆嘢仲成唔成立?譬如冇咗戰鬥系統,唔洗打啦,冇做角色系統嘅,點搞每個角色嘅攻防差異?就算你話差到用番當年LF2嘅介面,但大佬,都要人整,都要寫code擺入遊戲(我當你用Unreal Unity,都要有人整㗎)。你咁望一望,一隻類似LF2嘅webgame,係咪真係「成本唔會好貴」?我自己就覺得,呢個Project起碼要兩、三個人大約全職九個月到一年先可以做得到位(講緊係有經驗整遊戲嘅人)。由零開始未試過整遊戲嘅,估計最少多一倍時間。係咪做唔到?絕對唔係,但肯定唔係一件輕鬆週末做兩個鐘頭,幾個月後就可以擺上網俾人玩然後人人讚好嘅嘢嚟
上面巴打好到肉 推
唔係唔同意佢講嘅野
但係佢答緊嗰條友係問成本會唔會好高
唔係話web game成本唔會好高
你唔講都睇唔到 佢好無辜
留名,睇大家表演👍🏻
有限金錢下,要知道自己最終想要一件點樣既製成品,再揀幾個必要既功能做基本步。

對我嚟講,LF2獨到之處係當年少有免費、多人(同機)連線、連技技巧、多模式、多模組,所以跑咗出嚟,今時今日同樣既遊戲,競爭力可能有啲薄弱,所以要好好選擇遊戲嘅賣點。
想問個game jam 有結果出黎未
discord link 又expired
可以點跟
https://lihkg.com/thread/3756996/page/1
有結果了!可以起我底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞