新手操車建議買Freed嗎?

83 回覆
14 Like 6 Dislike
養又係咁多錢貴買貴賣,根本平時又無儲錢又唔夠budget先諗啲垃圾車
新手操車就唔輕鬆。不過平時日用幾好,夠曬空間
建議買atto 3
我都係借朋友架freed操車
幾啱新手揸又易放番出去
不過佢過一排都換電車放番出去了
P牌嗰時咁啱親戚放車
接咗架09年freed返嚟
到而家都仲行得走得 好襟玩
On9
大把上晒ZMB
車滿人上薄扶林都好輕鬆喎
啲jazz舊款少少都可以俾啲暗斜kick住郁唔到
講夠唔夠力個閪腦就淨係識諗住快唔快
我p牌揸sienta 依家estima hybrid

Sienta同freed 都好實用,方形放野超多,睇位好易,接近零難度,車身偏小入一d舊式停手場,比如士美菲路一手都過到窄彎。油耗理想個幾左右,兩間就算舊車都無咩手尾野要整。

力水方便預有聲冇咩畫面,你預6個人上城隧係會真係拉龜咁,但正常揸2-3人揸絕對無問題。另缺點開得快100以上會有d飄,不過都睇用幾吋鈴之類。

如果家庭腳車,預要帶下雜物,咁係非常好用
你就真係閪啦
上斜郁唔到仲渣,害死人咪你呢啲
serena c26啦
同意,freed真係輕踩同地板油頭幾秒既分別只係引擎大細聲 sienta好小小,地板油嘈得嚟都肯去

Sienta同freed 都好實用,方形放野超多,睇位好易,接近零難度,車身偏小入一d舊式停手場,比如士美菲路一手都過到窄彎。油耗理想個幾左右,兩間就算舊車都無咩手尾野要整。

力水方便預有聲冇咩畫面,你預6個人上城隧係會真係拉龜咁,但正常揸2-3人揸絕對無問題。另缺點開得快100以上會有d飄,不過都睇用幾吋鈴之類。

原來開 100 以上真係會飄 , 果時自駕日本行高速, 我仲以為係我錯覺.. (4大人 3喼)
要睇埋大唔大風。有側風都會飄啲,堂軚自己會郁咁
可以去馬, 踩極都唔去, 只要唔心急左CUT右CUT基本上夠用
我係日本一踩上120 以上, 老婆即刻話做乜開咁快

原來開 100 以上真係會飄 , 果時自駕日本行高速, 我仲以為係我錯覺.. (4大人 3喼)
要睇埋大唔大風。有側風都會飄啲,堂軚自己會郁咁
我係日本一踩上120 以上, 老婆即刻話做乜開咁快

有時高速公路過幾部車真係要踩咁多
跟住番番入慢線就維持100左右就大家都安心d
我都係扒頭過左慢車就去返慢線了
家用代步一流,
我架14年GP3平放緊(俾人撞過整返好)
你有冇興趣
揸freed hybrid 4 年
1. 車短細 入停車場窄位仲好過5人車
2. 經常只坐4個的話都叫做夠擺野 行李ok 不過放單車有難度
3. 經常坐6個就不了 上斜唔夠力
4. Ab 欄 比較難睇
5. 冷氣只有前座
6. 油費不貴
我架2016 freed 油車
平時3大2 細
中排長放兩個car seats
平時車埋長老就開第三排
full load 要行快就熄eco
用下S 波都夠力嘅
心態上唔好要爬人頭

平時3 成high way
其餘市區都有$1.7-$1.9 一公里

個地台夠低
小朋友自己都上落到車

呢代嘅冷氣真心唔夠吹第三排
其實點會唔夠力
日本仔kcar行百幾都係咁飛
應付日常根本冇問題

啲人成日話唔夠力根本未揸過車
agree
西邊街咁斜上般咸道都得
個價唔得啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞