新手操車建議買Freed嗎?

83 回覆
14 Like 6 Dislike
(窮爸爸)(30) 富者越富窮者XX 之 新手買車 窮撚點養仔同車?
https://lih.kg/3744553

入來吹兩句
Crossroad點睇?
freed今年出新款,唔急買就再等下,新款有中排冷氣
Freed幾好
買嚟操吓車
操熟買部安全少少
雙氣袋真係窄窄哋
?
車頭短 其實都係當細車揸 利申: 揸緊
Hybrid幾好呀 我依家圍到$1.1-1.2 一公里
揸得多咪hybrid
假日咪油車 睇用車習慣姐
不過二手買到hybrid都幾好
我之前架2012
都係講緊$1.3 $1.4 一公里
真心覺得差唔多
多氣袋7 人二手車
mazda5 / mazda8

已停產
年份比較舊
相對冷門,二手價平買平賣,或者操完直接劏
5 應該長過freed,8再大部d
油耗應該高過freed
零件淘寶有
跟人覺得實淨過freed,設備相對齊

參考下
呢部長寬細過一堆5人車
操車手車屎
先至要買部安全少少
仲易過jazz
部車又短車頭又唔闊
滿客上斜L波都驚驚地
新手岩岩買左freed
新手唔識車
但去日本自駕時渣過 FREED (坐4大人) AND FIT (2大人)
我覺得FIT 個力, 好似好快就到... 一踩就去
FREED就可能係聲到, 一陣先有速度
操控差不多, 泊車一定係FIT 好泊D
趟門幾方便D 老人家上上落落
生人唔生膽,成個女人咁
都唔知驚乜
我都係揸佢上飛鵝山睇風景
如果人生第一架車出依d
會好失望
冇力到會搞到你唔想揸好似唔去咁
不如正正經經出架5人JAZZ/GOLF之類算
起碼好力少少
會揸得開心D
揸緊
你要預佢唔夠快,唔夠爽,唔夠力,唔夠靜,唔夠定,如果你將佢同寶馬x5 比 ,問題係你可唔可以加啲錢上寶馬
如果你只係要平價出行工具,坐6人以上,易上手,樣子正常,當貨van 用,無乜野整,真係二手freed
不過唯一缺點係,同jazz 比, 中後排唔好坐,之但係唔關司機事啦

易睇位
人生第一架係二手Freed, 揸得幾愉快

睇位唔難, 唔好搏就輕輕鬆鬆

抽頭嘅嘢, 無快人20km/h都唔好試, 棧返入去
行普通路唔係山路上斜無問題, 一樣係唔好心急
加速唔好chur佢, 轉數踩到3000轉左右自然會上

電趟門真係好方便, 不過建議爸打自己開關門,
通常D人見佢開得慢/未解鎖, 就只係會大力爆多一次, 於是會停低,
跟手爆第三次

爸打一律建議入黎俾「窮爸」說你買Freed
(窮爸爸)(30) 富者越富窮者XX 之 新手買車 窮撚點養仔同車?
https://lih.kg/marAmS
樓上好多個覆你嘅都係呢個post爸打
Freed 好多uber 揸到殘曬放出黎
stepwgn 1.5 turbo點睇? 我見二手車價差唔多
幾皮野唔好咁多要求
坐唔坐船
行得走得就可以 操車姐
唔多嘢整 法拉雀大細 啱長期用
電門嚟
買hybrid 版會抵揸啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞