Intel:等等!!有得醫 13、14代 Core 已找到不穩原因 微碼算法錯誤 導致不正常電壓請求

114 回覆
2 Like 24 Dislike
呢個理由RMA Intel 肯唔肯換?
我用Z790 AORUS ELITE AX板 用即刻跛個新BIOS Intel Default Setting
完全唔掂 有時上上下網都藍 更唔好話打機
依家跟台仔個教學降壓降頻先叫正常RUN到
但有時打打下機都會收皮
我見Intel 有AWR 可以先換後寄
有冇人用過Intel RMA或者AWR 可唔可以詳細講下
正貨可以rma
tray 版唔得
Box 聯強行貨
22年12月買
睇黎仲有得把握機會
有冇大佬有AWR 資料講解下
RMA等佢收完再寄黎等死人
醫乜鬼吖,次次呢啲所謂嘅修正
最後其實就係將個頻率限制慢晒
唉諗住做野買部139H u嘅notebook行code可以快啲依家中晒伏
已經轉了AMD,賣緊粒舊CPU,可以加價了。
H 應該無事, 係12 13 代desktop K U 先係
13900H 係同13th 14th K/KS/KF 唔同 die
13700/1385013900/13950/13980 HX 先係同一粒die
H冇事
12都冇事
13600或以下都冇事
不過13700 13900 非K都出事
請問14 即係 Core /Core Ultra系列?
公佈咗全部冇回收

變垃圾
好撚慘
hkepc 話intel 承認係有問題,但唔會退收或更換

哈 咁即係點 消費者硬食
intel世一
咪係,講好聽d 係電壓要求錯誤
其實咪你原本設計係咪住升高電壓換效能,點知長期高壓粒u電唔住。

e家降返壓
煙廠已經開始癡撚線操作
1.唔單止K版,連non-K都受影響
2.首次唔否認mobile CPU不受影響
3.出現左既問題係不可逆而且黎緊個microcode update都無法解決
4.仲迴避緊/未搵到root cause

但!

死都唔recall
終極撚狗
打手雅治講兩句
虛心求教:
notebook的I9 13/14代HX係唔係災區入面?
搭單問13650 hx 係咪同13700-13980 hx同一粒die?
我都想知我部13900H 有無影響, 越行越慢咁
Mobile應該只有HX受影響,因為用嘅係Desktop die
Mobile其他又唔受影響
Desktop無論K唔K,只要用13 14代新die就一定受影響,反而13600或以下因為用返12代die所以又冇事

咁睇嘅話最出事嘅其實唔會係制程或者microcode,最大錯處應該係13 14代新die嘅設計本身

產品本身設計有問題都唔recall,煙條正pk
有2MB L2$ 應該係同一粒
H系應該唔關事
reset windows 裝下啲tweak睇下好唔好啲
唔使recall啦, 派班打手唱衰amd就解決到問題
例如x3d一樣會燒cpu, zen5未出貨就出事之類
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞