[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (149)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
Fitear買佢招牌菜335系列一係air2,其他上到鈦好撚貴,轉玩大耳算
請問師兄用咩線 我有對膠殼dc cm 未配到岩聽既線 感謝
如果想平平地試下骨傳導效果 有無邊副耳機推薦?
二手都得
平平地係幾多先
6k樓下 二手有無機?
睇落哩個價位好似得mest mk1/2

如果完全$無限制 市面邊隻iem個骨傳導單元效果最好?
如果6k樓下就得二手有機,暫時如果唔計21樓果隻幾百蚊骨傳(唔建議)或者支牌bgvp dma,應該全部牌子貨嘅有骨傳單元耳機都6k以上
可以嘅建議你加多啲收二手mest indigo(唔知有冇人放)

另外骨傳單元都分幾種,主流有兩隻,分別係主要負責低頻嘅線圈式骨傳例如empire嘅旗艦,同埋sonion動鐵式骨傳(呢隻開始愈來愈多廠用),其餘骨傳單元有um果種多層陶瓷壓電骨傳,同埋noble onyx果隻都係壓電骨傳,主要負中至高頻,因為唔同骨傳單元負責嘅頻率都唔同,要睇你口味,最好就出去試下,絕大部分機都有demo
暫時聽過骨傳效果比較理想嘅:
低頻:empire raven, um max
中至中低頻:nostalgia na12
中至中高頻:canpur 622b
全頻補償:um mest indigo(絕版)

我最後嘅建議係你出去試聽下先,同埋唔急嘅等埋8月耳機展睇下有冇新機再決定
響日馬買幾盒耳膠,一盒一個pack咁送來
普通DC好似同Ti唔係好同聲
我自己就silver 8 懶得試太多 同埋覺得冇需要點郁個調音
有諗過白銀但訂/用adapter太煩 放棄咗試
kse要睇下個人願唔願意拎成set野,出街聽就唔好
唔該曬師兄先 分析得好全面 到時去音響展試試毒
不過我見有ching係肥花7.5k長掛收indigo都好似無乜聲氣 我哩個budget應該都無乜機會
最近訂咗副Viento-R CM 要忍吓手唔好亂買貴野
anni我就覺得人聲太後所以都係試
不過我估我都係啱聽ve系列嘅人黎
so far買過嘅貴價機都係ve
同埋佢又真係耐用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞