[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (149)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
各位新黎既巴絲請詳細閱讀第一頁,以免問題不停回帶
真無線耳機 post search for True Wireless真無線耳機討論
以往 post: search [耳機撚] 討論各大耳機店及耳機
耳牛 post: search [耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家

所有耳機/player/線一切以你自己對耳為標準
所有野信自己對耳好過信sales / post內巴打
巴打/sales對耳仔唔係你對耳仔 每個人聽感都唔同
買野前一定要自己試清楚諗清楚

CM推介
Sony Justear
Fitear 333, 334, 335, Air, Aya
Vision Ears VE5, 8, Elysium
64audio A6t, A12t, A18t/s
FIR Audio XE6, RN6
Ultimate Ears UERR

非中國DAP品牌:
Sony
Astell & Kern

Dap比較:https://www.head-fi.org/threads/hi-res-portable-daps-comparison-chart-2022.961903/

耳機推介
$1000樓下:
Acoustune RS ONE/RS Three
Final E1000/E2000/E3000
Final A3000/A4000
Intime Maestraudio MA910SR
Sennheiser IE100 pro

$1000→$2000:
Artio CU2
Etymotic ER2SE
Final E4000/E5000/A5000
Intime 煌 mark II/轟 mark II
Sennheiser IE200

$2000→$4000:
Acoustune HS1300SS
JVC HA-FW1800
Etymotic ER4SR/ER4XR
Final B3
Sony IER-M7

$4000→$6000:
Acoustune HS1750CU/HS1790TI
Etymotic EVO
Final B1
Gaudio Clariden
Meze Audio Advar
Sennheiser IE600

耳機規格分析

頻率

單位為Hz

當前數值越低,低音下潛力越高。(低音可以越低)
當後數值越高,高音上潛力越高。(高音可以越高)

阻抗

單位為Ω(Ohm)

當耳機的阻抗越高,
耳機需要的電流或電壓越大,
但阻抗與難推與否並非直接有關。

靈敏度

單位為分貝(dB)

指在1kHz頻率下,向耳機輸入1mW或1V的功率時,
耳機所能發出的聲壓級。
現時的入耳式耳筒都是105dB/mW以上。
耳機靈敏度越高,阻抗越少,耳機越易出聲。
By Berryz巴打

單元類別

動圈單元

現時大部分耳機 (無論入耳式或是頭戴式),主要都是使用動圈單元。
發聲的原理和一般音箱一樣。

例:

Sennheiser IE8

HD800

動鐵式

又稱平衡電樞式。利用了電磁鐵產生交變磁場,振動部分是一個鐵片懸浮在電磁鐵前方。
當信號經過電磁鐵的時候會使電磁鐵磁場變化,從而使鐵片振動發聲。
優點是使用壽命長、效率高。

由於動鐵單元頻率響應範圍較窄和單元尺寸細小,所以多數採用動鐵單元的入耳式耳筒都會安裝多個動鐵單元,分別用來分析高、中、低音。

例:
Final FI-BA-SS(單動鐵單元)

Shure SE535 (三個動鐵單元,低頻*2,中高頻*1)

64 Audio U18s(十八個動鐵單元,低頻*8、中頻*8、中高頻*1、高頻*1)

20單

圈鐵混合

同時採用動圈動鐵的單元,理論上能夠互補長短。

例:
AKG K3003 (一圈二鐵)
有冇巴打玩過果隻fei wen
我見啲大陸仔好似贊到冇缺點咁
有冇巴打玩過果隻fei wen
我見啲大陸仔好似贊到冇缺點咁

垃圾
Azla Max 冇咩事唔好掂 成段treble frequency cut哂咁濟用落annihilator道真係自己玩自己cut走隻野最強嘅地方

用開azla light嫌太硬試下et baroque 好拿貴但真係幾舒服
買et不如買返jvc
都得 我隻閪耳戴唔實所以放棄咗
之前有fd剪過嚟睇
睇落都係差唔多
Max ASMR係咪同一情況?
大陸主流取向同香港人聽開嘅唔同
好似都係有個網?應該一樣不過唔否認佢係幾舒服
鬼佬headfi吹到上天架 勁賣得
戴落硬身過jvc少少少少

不過呢啲野本身都係要夾耳機 azla light塞落annihilator同紫鳳道又冇事 但放creator會耳痛
jvc 2舊水嗰隻我都買咗幾隻 size
係,唔同機夾唔同膠,冇話一隻膠萬用
avshow先去聽吓對入耳式演奏廳
就咁上21樓畀人眼超超
淨copy頭post???
亦軒執柒咗可以DEL
要諗下點執頭post
我有黃色綠色紅色
個人感覺aet07戴感同聽感都比較百搭
呢隻我覺得小硬,azla 啲料軟啲,貼合好啲
細 size 屋企坐喺度涼住冷氣戴入啲,但係出街好易俾耳油搞到鬆出嚟

大 size 就戴出啲,穩啲,不過耳機距離遠咗,高音會尖咗啲

仲有去到去好熱嗰時,耳道係會有少少收縮,玩 in ear 有時真係好煩
14億人,總會有人啱嘅
不過唔係我
你諗下玩喇叭嗰啲
早幾日係街見到有個呀叔係街揸住個JBL藍牙喇叭邊行邊播
夏天?未驚過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞