想入手國產平價電動車,問意見

140 回覆
7 Like 131 Dislike
冇一換一都會出去買quota
都係10k 左右
樓主情況同我差唔多
我廿幾年雪藏牌
上年先買架車嚟操
07年本田2萬蚊
諗住操完就一換一
但容易放返出去
渣一兩年可以平手走
真心唔知點解咁平
之前買車都研究過,連台仔網都睇埋,都冇講話有咩大問題,雖然自己最後都冇買
另外都唔建議買20萬頭個批國產電車,我覺得好快會有減價戰,因為除咗byd同smart好賣之外,其他都唔係好賣得出,遲早要減
係易賣出去既,但係10萬車嚟講,jazz年份里數一定差過其他車,睇你要質素定二手價囉
之後有無話想買邊部?
另外想問下07年車呢啲會唔會好多嘢執?
香港市場唻講真係算平,外型又唔差
個budget啱我。
雖然Tesla 26又唔算貴,但係一架車 26萬,一架17 萬,其實都差唔多10萬,百份比唻講都幾多,好難揀呀!
前排試過
個車架好實淨
揸落有啲似bmw 3系

避震ok,好過舊model 3好多倍,

操控似油車,regen唔似model 3落咁多

座位好過新舊model 3好多
前座好包
後座legroom深,唔踎

動態有少少搖曳,同左右浪下朗下
避震比唔上新model 3 highland

個音響好普通,
model 3個音響真係幾好
因為對車無認識,唔計揸車個手感。 海豹無論個個外型同內籠我都好喜歡,但係對我嚟講好貴😂
Tesla 新車而家最平都係24萬,佢計埋免息講緊月供都係4000幾,已經平過唔少國產車,除非連國產都係想入二手
同埋你本身有叉電位既過,本身tesla個邊都會送返個叉電套裝比你,樓主已經算係羸在起跑線,唔好咁睇唔開做錯決定
如果分期唔差好遠啫
一係新車model 3/byd seal/Zeekr X,一係二手13-15萬model 3/ model s
果啲奇怪冷門野咪搞,隨時出啲奇怪問題原廠保養都唔識搞

有私家叉電位諗油車更加不智,就算買牛肺車每月油費=供新電車
連登討論大陸車
CLS
當相差9萬, 只要你同車入面既人唔介意大陸野, 咁咪去馬
9萬蚊平衡到個心理咪得

我自己就唔會
國產車我唔知啦,但Tesla OTA講明係keep住免費搞系統更新,最起碼唔至於買完2,3年個技術又落後左焗住要轉先
喺yt睇得多國產車D評價
就唔敢買了
屋企人建議電車因為佢地係用家,覺得係新嘢見到咩大MON,雪櫃,按摩椅就覺得電車好,但你係司機呢堆嘢同你無關係,更何況啲錢係你既,低成本入咗場先買二手試下有乜問題,覺得頂唔順都係想買電咪再換
已經訂咗M3 RWD 啦
之前試咗好多車
kona/byd/ora/binguo等
前排kona做深水炸彈價都好心動
不過最後都係揀咗 M3
佢包埋安裝充電樁
又有免息分期
計落唔係貴好多
同埋配件都多選擇

我部honda 錢7都算生性
係換過消耗品/前肽/冷氣泵
已經行咗23萬公司
而家我仲揸緊佢返工放工

我一星期大概行400公里
油費每個月2千
不如俾多少少買架電動車
Zeekr X外型內籠真心一流
26萬9好心動
隔音唔錯,我覺得好坐過model 3
我其中一架model3 19年車行咗十萬公里
架車副計仲好似新車咁醒神
後生唔好揸byd
你真係會被人背後笑
首先除非你屋企人拎錢出嚟比你供,如果唔係佢哋意見聽下就算。因為好明顯你哋金錢觀念有好大的差異。

既然你自認窮同唔係成日用車,我提議你先物色屋企附近有冇更平的停車場,因為停車四千加供車四千你,每個月已經要拎一皮嚟供一個架唔時揸下嘅車,你會有壓力

當搵到停車場,可以出一個三萬內的油車,體驗吓揸車的生活。一年半載後,如果仲鍾意揸,而且每月揸里數到咁上下,先係你考慮電車之時。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞