想入手國產平價電動車,問意見

140 回覆
7 Like 131 Dislike
之前開過post問電車vs油車,思前想後,近排有新想法,希望車友比下意見。

第一次買車同揸車,已甩P牌幾年,但中間好少揸車。
車用作代步同假日去玩,唔飛車,無小朋友不過會出唻車下老人家出入。 人窮,架車將會上會供。

家有充電位,佢地強烈建議買電車。 有諗過買二手電車(Tesla),但家人話電池可能有損耗,全新Tesla 26萬亦唔係貴,不如買全新。

有諗過買汽油車,但係二手汽油車新少少都1X萬,計埋油錢其實唔爭得遠。

因為有朋友話電動車日新月異,佢架Tesla揸咗3年(連稅買)想放都貶值咗一半,不如買架二手Tesla 玩下。

唔知電話係咪偷聽到我講嘢,近排pop up咗好多全新又平嘅電動車。 有MG4/ORA 03等等,有d 二十萬頭都有。 不過二十萬頭我應該會揀返Tesla,最後揀過度過

ORA03同KONA 符合budget,自己偏向鐘意ORA03個樣。本身無睇開車,我知有人話左抄右抄,但係budget有限,似乎都係呢兩架係全新之餘又唔錯。

想問下有無試過以上兩架車? 因為電車真係競爭得好激烈,電池同零件不停進步,我預買咗架電車一定唔洗旨意賣返出去,加上我租車位都要4000$一個月,所以想諗清諗楚先買。 thank you!

P.S. 有諗過一係就買架2013-2015年十萬唔洗嘅二手油車試下,不過家人係咁勸唔好。
唔介意轉咗款既搵下啲 model 3
點解屋企人咁強烈要求唔好油車?
家有充電位真係好方便,好適合買電車
但都要睇返你買車係會長用定係試一排
如果一定長用嘅話買全新電車冇問題
試一排嘅話油車賣返出去市場都大啲,二手電車較少
海豹
玩一排油車先啦
電車你咪同屋企講未成熟 過多排換車先諗
最緊要問清楚如果有咩事燒起上來,點開門離開到安全位置
全新tesla 點樣26萬呀
上官網見到
Model 3 黑色 原裝呔
254200$ (一換一價)
不過唔清楚係咪仲有其他費用未計/政府稅項
要比? 請指教

因為都想預鬆少少
佢地話保養整車其實都唔平,之前家人買過jazz,話成日要整。
我鐘意架,不過太貴
29萬9 一換一
10萬執到18-19年車啦
本身都係咁諗,點知一睇d年份新嘅油車都十萬中
平嘅年份高嘅都有唔少,不過歐洲車一定唔諗,維修上嚟同油費牌費都唔平。

年份十年以上嘅日本車考唔考慮得過?睇過啱款嘅大約8萬蚊
如果冇一換一幾錢?
請問有無邊架車款推介?我上網睇睇
會唔會考慮五菱架AirEV?
全新車唔使十萬連稅
無一換一就貴11萬好似
無認真望

係咪仲有其他隱藏費用要比我漏咗?
計埋保險牌費就當然唔指26萬

不過佢官網個車價254200$ 係咪假數唻?
Thanks!! 未望過,我上網望下先
自己車位可以叉電仲駛乜諗汽油車?
個車款我唔係好得😟
求其買部平既練返下車先啦
油車新嘅同電車差唔多價
二手年份輕嘅油車因為市場大,個價都幾穩,大部份都10萬中
計埋油錢其實都差唔多(同一開始買20萬中嘅全新電車比較)
二手年份耐嘅油車就平,我見好多Audi,BMW。 不過問過歐洲車保養唔平,尤其年份咁遠。
搵過D 2013-2015日本車,大約68000-$80000。都好認真諗緊呢個option
可以睇吓mazda , 長期低水
連登都長期有mazda post 你可以去望吓
相反jazz / freed / sienta 個d我覺得2 手唔值, 因為多人要炒高哂
真心想問,萬事得個款我都ok
二手價錢亦唔貴
係咪有咩細節/古怪先咁平?
我見又係日本車,應該都唔會難搵零件,好貴保養費
ORA03 我見官網一換一賣17萬
好誇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞