Yumi坦言對自己放榜成績感不開心

240 回覆
19 Like 131 Dislike
而家同佢當年嘅分數係咪唔同計法 ??

而家閒閒地都廿分
華人科舉思維
萬般皆下品,惟有讀書高

你話走後門咪走後門囉
會考年代,不合格 (F) 就已經係0分
DSE 年代,不合格都仍然有1分
即係如果裕美考 DSE,全部科不合格,都坐低有6分
智商正常應該都有嘅
返大彎區升學啦
好過炎咩熹行後門仲要沾沾自喜
衰過asso/hd入
未確定有校長後門 offer 之前,炎都係疊埋心水返大陸讀
中大Law應該38-40分之間
聯招學士學位課程最低入學要求
332A+22 = 12分 (入8大基本要20分以上)

本地副學位課程要求
22+2A2 / 22+222 = 8 / 10分
擺咁多時間係tbb,又唔係唔訓,可以有幾好成績?
以前有教過,你要準備好唔同既plan 咩分擺咩志願/有咩action
放左榜見到分,基本上都唔使再點考慮可以直接入system改
除非分唔夠又想博勁科先要諗清諗楚
佢講到入唔到想讀既科 which is city, 又比預期低
仲要未考慮完

得2個可能 一係佢無準備過其他plan
一係低分到入唔到u/唔夠33222

我又唔覺得佢會無準備其他plan,今時今日學位咁鬼多
基本上有17,18分應該都入到u咁滯 ,佢有呢個分,city bu唔會入唔到
得番一個可能性 低分過16 / 4大科炒左其中一科無最低入學要求
你指 DSE 分數?定係 IB 分數?

DSE 2023 年數據
LQ 554554 就入到
IB ar
其實佢係邊間
我淨係知gi係聖安當
CU IB 最低入學門檻是35分,但要獲得法律學位資格至少要40分。
佢訪問講過首選係hku/ust
入唔到失望都正常
如果唔夠分玩jupas就唔洗諗直接去咗報hd/asso
FYR
佢仲要拎到3大conditional offer
我當3間都係law
IB要拎conditional offer
有個類似mock咁既野要呈分俾大學
一般大學會係mock分要求高多1-2分先有機會面試再岀conditional offer
姐係cu最低係40 ,你呈分無41/42係唔會有得interview
當然佢啲強大音樂背景係可能有幫助
但講緊劍橋都係收42既時候 40係好勁咖喇
佢係講目標入city
放榜成績好先再考慮ust hku

5日前佢話成績滿意
今日就話比預期差
放榜嗰日係話”可接受”
我理解就係city bu嗰啲
我唔覺得唔夠分入U會係可以接受
不過佢本身應該aim hku/ust
而家入唔到咪失望囉
都係嗰句 如果唔夠分玩jupas就唔洗諗揀科 直接去咗hd/asso/repeat

Yumi回覆《明報》時表示:「今日放榜日子,終於放榜心情都好啲,呢幾日同過去一段時間,自己都有少少壓力,有壓力之餘又緊張,同自己講無論成績點樣都好,保持平常心,我收到結果(DSE成績)係可接受嘅,𠵱家忙住揀大學﹑揀一啲自己想讀嘅科目,想同大家講聲唔需要擔心,因為我都好開心終於拎到成績,等咗呢一日好耐,希望一切順利,多謝大家關心,會做好自己。」
Y
基督教中國佈道會聖道迦南書院

W
國際基督教優質音樂中學暨小學
以前話係band 1尾 10幾年前
lm
我無話一定係唔夠33222
講多次,佢係話aim city BA, 成績好先考慮 ust hku
2022 city BA 收生最低分都23

Yumi坦言對自己放榜成績感不開心( 唔夠分入city BA當然唔開心),雖然知道分數明確,亦覺得自己已盡力,但近日都在思考究竟自己條路可以點行。(如果係咁想讀BA 入唔到city, 都仲有機博其他u, 但講到話要諗條路點行,姐係BA無行)

她承認考不到心水科目(認證左),又指自己太高要求,本來很多科目都想讀,尤其是工商類,不過這刻仍然在猶豫和變更自己的選擇(俾定心理準備你,當未諗定行咩, 因為就算最後話你知佢唔係讀ba,都係佢自己簡唔讀)。Yumi透露,過往提出想讀的選科,純粹是她希望去到的方向,並不一定是自己真的很想揀的科目(前後矛盾,俾落台階自己),此刻仍深思熟慮中,不過Yumi就直言希望留港升學(外國都未必去到,有錢另計),完了音樂會可以慢慢計劃前路和想清楚(完左先諗?改jupas係18至20號喎)。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞