Yumi坦言對自己放榜成績感不開心

240 回覆
19 Like 131 Dislike
btw我覺得其實炎都入左行做藝人 學位都係back up佢基本學歷姐 佢入唔入都唔覺有乜唔公平 唔通方力申入大學都叫唔公平咩 咁係人都預佢讀書都係湊個位 第日投身運動員/游水界架啦 做一個有知名度既人不比dse拎廿幾分易掛

不過yumi照計唔會差到好離譜姐 讀asso hd咪得 仲後生專心食呢行飯都夠 唔得咪做kol搵下錢 佢又唔係叻到讀專科發展有乜所謂 姜濤咪又係ive仔 Jeffery都鯨大 學歷唔重要啦
依啲Mk妹有無書讀都無所謂啦
咪都係賣樣 唔會做翻果行
分數有撚用咩
高分咪又係比社會影響左去讀醫
就係成功咩
今年開始LS變咗公民科其實已經少咗一科主科,佢重要係非華語學生,連中文都唔使考,即係佢主科已經得返英文同Core,其實已經易咗
而家最新嗰個直接取錄係一早直接經學校報,放榜之前六月就知結果,上年炎咪就係六月已經知道poly設計系直接收佢,跟住已經可以連放榜嗰日都唔返學,所以之後啲人鳩估佢dse得個位數字分數
咁另一個咩料入Berklee 咁勁
專心搵錢啦

讀書晒咗你
啲人覺得炎係歌手應該讀音樂
入poly讀fashion就係求其揀科嚟走後門
但其實炎一直都有修VA同參加比賽 仲有作品展
Direct offer之前都要交portfolio同interview
不過啲人知啲唔知啲就話人揀科9唔搭8嚟讀
歌手就應該讀音樂,運動員就應該讀Sport Science
校長推薦同直接取錄就等於走後門

思想要幾狹隘先講得出呢堆野
Cls 最勁先係best 6 30
Chantel咪參加咗囉
一定冇咁差 如果佢係全班第一或者全級第一
我估保守估計應該係19-20 呢啲掹車邊分數
認同,band 2全級第一應該入到8大?
知唔知咩係非華語學生?
各大學入學最低要求332A33
佢老母係菲律賓人嚟,佢自己就中菲混血,佢都唔使讀dse中文嗰科。睇返佢讀嗰間學校,本身都有呢啲非華語學生。

非華語學童教育服務
https://www.edb.gov.hk/tc/student-parents/ncs-students/about-ncs-students/index.html

我知最低要求咁多年都係嗰啲,我上面都問啦妖婦會唔會癲到搵埋個大學學位畀佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞