我係社工,你問我答

234 回覆
9 Like 41 Dislike
我反而係覺得社工既牌照令到有心幫人既人冇左做社工既機會
其實幫人邊有定義,最簡單就係花時間了解晒影響佢身邊所有事情,睇通佢條路,肯定翻工既時間係唔足夠,有心做呢行既人肯,定讀呢行既人肯,但呢2樣唔一定係相等
唔識得代入當時人既處景,又點樣做一個合格既社工,但呢樣唔係讀書就能夠做到
同一翻說話,由一個死過翻生既人講,定一個家財萬貫既社工講會有說服力
如果你有識得一個好能夠幫助人,無論心理定生理,而原來佢係冇辦法拎到社工牌,其實呢個制度已經係失效,最好就係生多條路俾做開呢行既人可以見board,拎牌
利申,平時都有對開社工
你只係倒果為因
用一D已有現象去睇呢個問題

無真正了解點解LSG會出現
無思考過點解香港個套同外國咁似
無諗過點解香港社工同外國可以互認
成個社工界歷史都唔係因為要保護業界而發展出黎
而係跟從外部環境去改變

可能你無咩了解過LSG
無了解過簽約減人工,未有MPS個年代
當初做社福(無社工呢個詞)個班無諗過專業化同要保障利益
SWRB同埋宜家個制度都係易於政府管理同保護服務使用者角度而發展出黎

網上無咩呢類資料,但你問下身邊old seafood就會明
又冇話幾耐喎,你見到有位啱,就去in 架啦,不過做夠一年先走 CV好睇啲
社工都係一個普通人, 一個普通職業, 我覺得有心做社工係一個bonus, 無心做亦唔見做得唔好, 當然每一行都有人hea, 社工一樣有, 所有職業有心做我相信都會做得好, 我同意幫人係唔需要有特定要求, 而你講既board究竟係based on咩條件去發牌比人做社工, 何謂好能夠幫人? 無一個客觀標準, 所以讀書有牌就係想大家都學差唔多既野, 你讀完就有牌, 而社工牌已經係咁多個需要牌照既職業中最容易拎到牌既一個, 既無專業試要考, 而家又多學院開課程, 真係有心讀返個學位, 學多d唔同既知識去幫人, 或者你唔介意既話可以講多d點解你識既人無辦法拎到牌

好似你咁講, 幫人係無定義, 又何必執著自己係咪一個社工
其實真心既,社工係社工既原因,係個mind set ,job duty 係表面,我唔係話冇讀過社工既人冇呢種mind set ,而係,個mind set 係需要時間建立。
有牌都係一個肯定
我淨係想講,開多條路俾人去做專業社工,對要被幫助既人係一件好事,我只係從被幫助既人出發
社工唔同護士,護士跟程序做,冇心做可以完成佢既task,社工冇心做,能唔能夠發揮佢對社會既功用
你提到幫人無定義, 又要有牌去肯定佢, 咁要分返清楚你想 幫人個個係社工 係你既需要定佢既需要

社工無心做都可以發揮佢功效, 但hea起上黎一樣可以跟程序做野, 你唔能夠話個社工錯, 不過大眾對社工既認識都係有期望, 希望佢地做多一步, 而我認識既社工都唔會只係跟程序做野
外國講左好多年
但同香港無咩關係

香港個制度變化唔係因為社工本身想
而係跟隨外部環境所改變

我無話有衝突
但呢D理由充其量只係by product
唔係「原因」

最基本,宜家最主流嘅IFSC / ICCMW / FCPSU
全部都唔係社工自發整出黎
而係某個社會問題引起

香港社工歷史上,社工對自己嘅專業從來都無咩話保唔保護
亦都無咩呢方面意識
俾自己試多謝,襯Yr1 2得閒啲去做下PA PW除左賺經驗,更重要係識多啲人,同埋了解下個field。好似我咁,同實習阿sa 唔啱牙,如果唔係我有翻過PA PW冇人做我咨詢人
如果想做社福界但唔想做社工,應該讀咩入行好
睇你想做社福界咩位例如: 行政有相關經驗或者人力資源畢業有優勢
乜真係有大陸人讀社工
其實呢種做法真係好錯
如果真係有呢種事,屋企人就係嗰個學生自殘嘅原因
所以通知屋企人基本上係會令到件事變得更嚴重
哩個係一個哲學問題 唔係單純社工價值問題
起現今香港制度下社工無得選擇
冇牌幫鳩死咗點算 找你晦氣果陣就話我拎心出嚟啫,冇理由入我數咁?

另外死過翻生嘅人處理事情未必好過社工

利申 個人諗法
溝得掂學院阿sa得啦 佢俾grade嘅聽講
其實呢個情況係要社工自己去assess 下自殘個情況係點
你咩都唔知就假設屋企人令學生自殘,已經唔正確
就算關屋企人事,都唔代表屋企人有意影響到個細路
如果已經知道咁深入,咁應該一早接觸過屋企人,唔會單純細路講咩就信
有時case management 唔係咁簡單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞