我係社工,你問我答

234 回覆
9 Like 41 Dislike
我覺得係睇個學生個情緒問題去到幾大,如果真係比較嚴重,可能去翻ICCMW (綜合精神健康服務中心)或者去一啲新既精神健康既project 。同埋全校既學生都係由嗰一兩個社工做,係真係有啲辛苦。
好多
咁講真,你係呢個狀態都盡力做好媽媽呢個角色,真係唔叻咩
其實社工點解要有牌,仲要讀完書就有牌,有牌就代表專業幫到人?冇牌做得好過有牌,可唔可以申請番個牌
而家讀完社工,難唔難搵ASWO
因為要有實習,過到實習先可以有牌

但你唔係冇道理

八九十年代,如果有機構肯用社工tittle請你,而唔需要你有社工牌,都可以註冊到,
相對前兩三年易左,但兩三年後就未必
一般bsw grad難 你應該唔難
你講嘅嘢部分正確 好多grad有牌
連最基本嘅輔導技巧都未識用
BSW grad 做住SWA先的話,大概幾耐可以轉返上ASWO?
因住中沒有保護罪
其實唔係好關事
因為香港個套都係源自美國
七大原則就係照搬美國個套
同埋要整體提升做社福嘅質素咁解
所以係保護緊client利益
同埋社工不嬲都保護唔到咩業界利益,從來都無
Me too ar
間間NGO忙到爆廢 一個社工同時跟三十幾個case 做paper work 申請基金 乜9都社工做
但個問題係社工真係唔係一個專業,專業既意思應該係人地冇讀過同學過係做唔到果件事,但社工既job duty好明顯唔係,社工可以幫人係因為法庭俾左權力佢去調資源
都有人40+讀社工
讚應該無其中一個技巧黎 等你再講落去🙈🙈
同意有牌都未必可以專業幫到人, 但就唔太同意無牌做得好過有牌, 香港係有好多好熱心既人, 工作上曾經接觸過有錢人, 中產and基層義工, 有錢人會認為用錢解決問題, 唔太識同d基層既相處; 中產通常好d, 個mindset會正常d; 基層就用埋d窮人思維同人相處

而有錢人, 中層同窮人都好, 對住d有情緒既人都係唔識應付, 通常都係叫佢地唔好咁諗, 咁諗無用之類既安慰說話, 我都聽過有牌既社工都有咁講過, 我自己以前都有講過, 有牌既社工起碼知咩係同理心, 未必做到或者理解得好, 但當你面對緊一個受情緒困擾既人時, 而又有返d經驗, 就未必會再講咁諗無用之類既安慰說話, 而社工學習既skills同theories都有d幫助

唔係話無牌既一定唔好, 都有d好勁既義工, 但我接觸到勁既義工唔算多, 有心唔一定做得好, 有時仲會弄巧反拙

利申: 社工, 都同意社工唔算專業, 但都有一定技巧係入面
社工當係人情派
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞