我係社工,你問我答

234 回覆
9 Like 41 Dislike
請注意:

本學系所提供的課程,只有社會工作社會科學碩士課程的學生方可於畢業後獲香港社會工作者註冊局認可,成為註冊社工。

修讀社會工作碩士課程學生在畢業後未能成為註冊社工。
準備parttime讀社工,想做youth worker拎經驗先。我見佢多數都係要識用word excel 剪片執圖嗰啲,但要去到咩程度?

同埋想問下有冇機構推薦?大慨咩人工?
Both
想知社工界中人有咩睇法
食左幾多個邊青
同埋修例之後多唔多人走?會唔會士氣好低落,好多嘢唔敢做?

唔該晒巴打
LSG 會cut budget

如果做過社福機構項目主任頂唔順,建唔建議做社工?
以我所知係有分Msc of Social Work 同 Master of Social Work 前者先註冊到
而家你仲想唔想去
其實正常剪到就得架,邊做邊研究!

可以去ig個page了解各大機構既starting
同埋睇你做SWA定ASWO

我覺得想拎經驗可以做住PW PA先
你死啦 連登仔最憎社工
2004年天水圍滅門單野你點睇
穩唔穩定?
top up仔驚讀唔掂master 我都想做啲真係幫到人既工或者令人快樂既工作 ,但聽你講好似成日要跑數咁
所以太有理想,太熱血唔適合做社工
其實社工都係人,人係可以有好多個唔同身份,

佢平時只係用YouTuber 既身份説話,

唔代表佢作為一個社工既能力或者角色,

我覺得係唔應該因為佢其他身份而DQ佢實習。

同埋社工放工之後咪又係人一個,咪一樣會去蒲,會食煙
係冇既
我只可以話做緊既人,會係有限既空間做無限既野,

睇你自己想做幾多。

當然有啲部分係會缺少左,但唔會完全埋沒
做rehab相對會好啲
個post實際上係做咩先,介唔介意講多少少
唔緊要啦,我開po前都知道
叫雞的社工
當時我仲細個,唔係太清楚,嗰陣成個社會服務既體制係點樣,但應該相對而家冇咁全面,同埋對於新來港家庭既支援未必有咁足。當然我唔係覺得一有社工介入,呢件事就唔會發生。因為件事既開端係同錢,工作有關,如果當時有人係過方提供到協助會唔會好啲呢?我一定唔同意殺人,用暴力,但一切事出必有因。
算ok 一grad做A仔到而家了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞