到底念珠菌係點惹返黎

262 回覆
33 Like 243 Dislike
認真答你,首先要止咗痕先,止咗痕,腫痛自然就舒緩。

最方便快捷一定係去藥房買藥塞或者聽從駐店藥劑師建議,如果怕老尷就去老屈或者萬寧搵女藥劑師諮詢。

睇婦科打埋針梗係最好,不過又貴又要掛號排隊,你呢啲小事可以未使睇婦科。

EX都曾經試過,痕到想殺人咁滯,佢後尾頂唔順話俾阿媽聽,佢阿媽安慰佢話:呢啲事個個女人都會有架喇,跟住喺櫃桶攞藥比佢塞,原來佢阿媽有藥看門口,用咗幾次藥就好返。

樓上巴絲都講咗,呢啲嘢未必一定係惹返嚟,當你抵抗力下降嘅時候都會自身發作嘅。
念能力
個人經驗,如果第時有扑嘢一定要用套,唔理你本身有冇食plan A
- 做完一定要沖涼+屙尿。
沖涼嗰陣唔使洗得太深入外面乾淨就可以,如果太深入會將入邊酸鹼值定益菌之類都洗走埋
- 底褲最好六個月換一次,唔好用熱水洗
- 出面去廁所一定要自己帶紙巾
- 飲多啲水,有需要去食蔓越莓supplement(有啲係有唔舒服食四粒,平時保健食兩粒)
正想講

傻鳩樓主 Google都懶
就算祙乾淨咗 我自己都會再放幾個layer嘅廁紙落去包住晒成塊廁板先敢用

利申:男
唔著底褲咪得
樓豬咁撚驚唔好出街啦
有無洗洗衣機
邊隻牌子?
係咩?
幾時開始細菌有眼識分色?變態佬重扮晒幫人問呢問路
多謝你
你有呢隻病幾耐?
feel佢唔係問細菌 係問我鮑魚黑唔黑
佢真係當人傻西
第一時間否認都唔敢,係到左右宜言他
7到你
屎眼應該唔止中呢d
有無家人近排入咗醫院
或者會唔會有家人住老人院?
內褲不嬲唔會機洗 個洗衣機仲污糟
去出面廁所 一係無影 一係用自己廁紙鋪晒成個廁板 同鋪水面先會去
其實保持自身陰道既菌同ph值平衡係好重要
因為念珠菌本身就存在係陰道
你免疫力差或者陰道d益菌太少,念珠菌就會暴增令你發作

要點斷尾
一定一定要塞藥,唔好見唔再痕就停塞,一定要塞足
你塞藥期間就好換過批全新底褲 要全棉
每次洗底褲果時都用消毒藥水浸下
唔好著咁多緊身褲/唔透氣質地既褲
唔好用乜乜77洗陰部 清水就夠
食少啲甜野
盡量都唔好食抗生素 因為食抗生素會降低好菌數量
食下yogurt,女性益生菌既supplements /蔓越莓
少游水
去完廁所係前向後抹
保持強免疫力

如果感染前一星期內有性行為,另一半都要睇醫生,穩陣啲就點都睇下
做到曬呢啲,基本上就唔會再點番發
其實我只係近呢三四日先開始咁樣
我對上一次都係七年前
因為感受過一次痕到入心入肺 所以我都好年驚再復發
可能因為有d問題搞到壓力太大
同埋應該都關走左去商場廁所爆石hi到污糟嘢嘅事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞