輕小說 & 漫畫綜合討論區(23) 我是星際國家的惡德領主

567 回覆
2 Like 0 Dislike
咁有d好奇巴打做咩開呢套,黨爭嚟講隔離千歲男主同女角關係寫得分明d
咁又唔係只能揀一套來睇睇完一本冇野睇就搵下一本即
上面巴打話唔係IF,但我睇返好似10月頭係出左彩華IF?
啲人都屌既然會出彩華IF,咁點解第八章可以寫到咁屎

篇幅:最終勝利者—學妹篇幅比失敗者彩華少一半以上
敗因:男主唔揀彩華既原因又係莫名其妙
鋪墊:呢個PO上面都有講,我睇左3卷已經發現既問題,彩華個鋪墊之多,男主同彩華既果種羈絆之強,常理下根本冇可能輸。我仲滿心期待作者可以點樣扭橋寫到學妹贏過呢個羈絆,但結果真係寫唔好,結局出左一督屎

好神奇,黨爭作品,可以做到贏家唔開心:篇幅失衡,描寫深度又冇彩華深,網評「學妹只是像個取得勝利的配角」;輸家亦都唔開心:本身輸已經sad,個敗因仲要咁莫名其妙

既然諗住寫if線既話,第八章就好好地咁主寫學妹咪算。成個feel係,作者其實一直偏愛彩華,想寫彩華end,但係作品名叫做學妹小惡魔,所以唯有最尾夾硬留少少篇幅寫俾學妹贏啦
咁呢類作品結局寫得差都唔少既,友少,打工魔王
你地搞到我宜家剩返2卷都唔知睇唔睇埋落去好
鍾意Ex睇到6
鍾意彩華睇到7
鍾意學妹咪放心睇到尾
睇埋佢啦,我係建基於“彩華寫得太飽滿,期待作者點樣合理地俾學妹贏”呢點,覺得失望。如果冇呢啲期望,個結局冇乜野,仲有啲位首尾呼應添
啱啱睇埋卷6最後幾章,有d想棄了
睇嚟要睇吓其他野調劑吓先繼續
愈後面愈差
我感覺到作者既惡意

個原因都係爛尾,我諗條撚屌作者想出if線

最後一卷睇到好撚難挨
男主真係仆街黎,一路睇愈來愈火滾
最撚慘係條女,豬都俾人食埋
堤亞穆帝國物語
係咪on9架
10去11 要10個月
12 13格左3個月 琴日出左
唔係咁大劑呀,我六七都未睇
真係一開始就想寫if線既,第7/8卷個側重就唔應該擺落去輸家彩華到,而係贏家學妹到先啱
if線end玩得好既,我覺得漫畫<學不來>算係咁。5條女abcde,本身既last一卷就全寫A,結尾再同你講之後會出4卷IF線,然後每卷都係講一條女。而且唔係就咁GAL GAME既選擇題,同一個時間點,揀左a就入a線,揀左b就入b線...而係倒帶去返唔同時間點+唔同女既critical point,如果條女主動啲、做左啲咩,成個結局會點變。
小惡魔學妹果種怪就係,明明已經會寫if,明明本來個勝家就係學妹,但係,成卷講彩華佔7,8成
本身已經寫得衰,知道原來想寫if,覺得仲衰
佢係想人炒股

臨完搞舊奇怪野出來
以為可以令人覺得有驚喜
睇完
屌你係度寫咩撚野呀
精神分裂呀?
有冇啲咩發糖類戀愛喜劇分享下
當然係快跟超可愛的…
短篇多到夠出多本
快 d 出…!
而家幾多卷
三卷囉,之後無晒影。
我睇啲評論係不斷出短篇/紀念篇,但都冇正傳第四卷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞