香港薪金現況:持有專業資格的專業人士收入中位數為$47600

207 回覆
29 Like 122 Dislike
Glassdoor條數fresh 有牌仔就係3萬 幾4萬
過5萬一定要多幾年exp
減薪會好多麻煩,印銀紙堆高物價就得,變相減薪
咁咪同 所有professional 中位數差唔多

個post 有分埋年資
上連登
月入十萬都有人話你少架啦

無成本又係部電腦後面講咩都得
咁都係一半 同超過38800既一半
係兩樣野 數學你好叻 語文差少少
咁都計
Cls…
唔好怪層主啦 其實佢仲係小學生黎
我係佢表哥 唔係好親個隻
佢有少少低智個d唔好講啦
佢讀特殊學校個d都無謂提
不過大家放過佢啦 佢仲係讀緊小三
佢老豆老母都好辛苦 要照顧樓主
佢細細個已經食雞唔食雞皮 食橙食埋橙皮
我代佢係呢度向大家道歉一聲
你嗡乜median =50 percentiles,有一半人多過38800咪啱
你死撐姐,最多咪一半人減番38800個人數,佢當38800做果一半人我都無所謂,個問題根本唔影響了解實際情況,擺明你弱智
對比其他專業牌 電工B好撚易攞
HD+5年經驗就得 有班懶人直頭讀ive中文B牌course

喺Civil嗰班考到牌嘅人士面前…電牌都係收埋唔好出聲
真係會俾班友背後笑

水喉匠都難拎過電工B牌多多聲
小蝗人真係可憐 駁唔到就小學生
知唔知咩叫中位數??
有一半多過同時有一半少過
點樣超過一半多過38800呢???
所以收入少於38800 係少於50%人???
見到user上班台既post
一律負皮
千萬唔好比佢水咗 入行工程

我屌你老母死全家 上班台
On9咪拎呢啲做例子囉 現實係咪得咁少人?係咪咁極端先
一半人還一半人 咩叫超過一半人高於38800
佢文筆都好矛盾

既然38800有一半人超過呢個中位數
咁少於中位數既人係咪“少於一半”??
Sorry 社工就係拉低條curve 個個專業
賣唔出樓轉行教數學?
多我n倍
柒左就認啦柒頭
我都眼快快睇錯咗

持有大學學位人士 的收入中位數達到了 $38,800。更重要的是,這只是中位數——也就是說,有一半的大學畢業生他們的月薪實際上是超過這個數字的!

照我樓上嘅例子,42000及打後共5個都係above38800,亦符合你所quote
有一半的大學畢業生他們的月薪實際上是超過這個數字的!
嘅描述
你睇返段文字先。。。。從來冇講過 """超過一半"""""
正係得 """一半人超過38800 """"
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞