香港薪金現況:持有專業資格的專業人士收入中位數為$47600

207 回覆
29 Like 122 Dislike
持有連登帳戶收入中位數為$50000
sor
拉低咗 近排vpn移民
個宿舍咁大,起碼兩萬租
中位數 咪就係中間條界
50% above 50% below
呢個世界唔係得100條友唔夠
咁果1位只係 比盡咪0.01% 咪可以neglect

連登數神 真係人材輩出
中位數唔係排中間嗰嗰咩
咪即係有一半超過
果然係藥房貨van仔
咁都有得笑
如果唔係6成呢?
返去揸貨van啦
綠建專才係beam pro ?
專業人士中位數都唔夠連登fg 價高
同志們辛苦了
應該搞錯咗中位數同平均數既區別
咪就係得返呢樣嘢
What about this:
4個月薪20000 1個月薪35600,1個月薪42000 4個月薪150000
中位數係38800
平均數係75760

不過咁啱一半一半,唔知你會唔會捉住“超過一半”依個term黎繼續反
你係低過中位數嗰一半人囉
年資低果時
工程 建築界
3萬零4萬頭

依行實在太多人
求其一份工都百鳩幾人apply

新聞話缺係缺廉價勞工
會計屍
屋宇裝備工程師 : 負責設計及監督屋宇裝備的安裝。
2019收入中位數:44100
2019收入平均數:47100
專業資格:持有大學屋宇裝備工程學位及最少有3年實地工作經驗及/或同等專業資格,如於1975年12月5日後獲選為香港工程師學會的正式會員。

機械工程師 :就機械設計方面進行研究,並對機械設備的操作功能提供意見;策劃及監督該等設備的發展、建造、裝置、操作、保養及維修。
2019收入中位數:42000
2019收入平均數:53000
專業資格:持有大學機械工程學位及最少有3年實地工作經驗及/或同等專業資格,如於1975年12月5日後獲選為香港工程師學會(機械工程組)的正式會員。

結構工程師 :負責的工作與土木工程師大致相同,但特別專長於大型工/商/住宅建築物、公共建築物及其他公共設施的結構設計、維修及保養。
2019收入中位數:55500
2019收入平均數:55600
專業資格:持有大學結構/土木工程學位及最少有3年實地工作經驗及/或同等專業資格,如於1975年12月5日後獲選為香港工程師學會(結構工程或土木工程組)的正式會員。

工程計劃經理 : 策劃、籌辦及管理建築計劃;與建築師、工程師、工料測量師、其他專業人士及承建商協議調配有關建造工程的工作,並就財務事宜進行洽商。
2019收入中位數:74700
2019收入平均數:77600
專業資格:持有大學與建造及建築有關的學位及最少有5年實地工作經驗及/或同等專業資格。

Source:
2019 年經理級與專業僱員 薪金及僱員福利統計報告
(高層管理人員除外)
https://www.censtatd.gov.hk/en/data/stat_report/product/B1050010/att/B10500102019AN19B0100.pdf
證監會持牌人都係專業人士
我hkma持牌人係咪都係專業人士
利申:中位數以下
笑死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞