巴黎奧運 香港運動員討論區

1001 回覆
61 Like 9 Dislike
劍擊偶然性咁大
我諗點抽都差唔多?
張家朗可能對莫子維已經收皮
近幾場比人㩒住打
江簽表幾好 反而想睇何贏唔贏到山田優
理論上兩個入面抽到個以往對過有優勢啲嘅都好啲
譬如好似家朗八強咁,佢嘅對手未抽之前有機會係Lefort/松山恭助,理論上打Lefort有優勢。打松山嘅話,根據過去嘅比賽,亞錦賽家朗領先14:8都比松山反cup
咁當然未必最後八強真係佢哋兩個對決,不過都叫好過打松山
十六強對莫,都唔容易,之前輸過。當然咩都有可能發生,都有機會贏
所以都唔好太睇小抽籤呢個環節,有機會避到某啲劍手
山田優最近又唔係話冇以前咁fit,但不過好飄忽。今季攞過金銀銅各一,都排13,始終冇打世錦
點解今次蘇慧音唔打嘅?
有傷在身
佢東奧後啲成績點?
定係專心做科大學生妹?

上屆真係眼前一亮
朱成竹打左女三個位
之後女二何Ching可能退役,應該有位比佢入返

最勁個藍絲杜成個生涯高開低走
藍鎮廷近排打得好左,點知男單又抽支西籤,32強就要對樊振東
老老豆豆今年港隊有1塊獎牌已經功得完滿

上屆有6塊牌真係純粹疫情,世界太多停頓
港隊先有機會以下犯上
如果呢三個,得何係有機會
江,講就講世一,但係有邊次重大賽事佢唔失手
張,只可以講好多對手有明顯進步,佢打劍心態唔差,但係今屆背負咁多人希望,越易早早出局
何,對手全部齊腳,希望佢搏盡個銅牌返來
覺得江個心理質素咁耐以嚟都冇改善過
其實打得麻麻
直到銅牌賽先超水準
咁樣一戰已經夠上神枱
big game player
今屆Siobhan一銅埋單
不過近期樊啲狀態好差
輸左好多外戰
而黃鎮廷近期又嬴左個分站冠軍,又嬴過林高遠證明狀態幾FIT
睇下黃鎮廷把唔把握到呢個機會爆冷
人地嬴過丁寧
咁都打得麻麻
講上屆奧運...
【體路專訊】巴黎奧運柔道比賽在 7 月 27 日(周六)揭開序幕,港將王嘉莉亦會於首日賽事亮相。不過,大會公關部門承認截至 7 月 24 日比賽場地戰神體育場(Champ de Mars Arena)的準備工作尚未完成,國際柔道總會(IJF)主席維澤爾(Marius Vizer)巡視場地後狠批戰神競技場準備工夫馬虎,又指比賽場地的地墊安裝不當甚至有污蹟,不符合比賽標準。

點樣呀
朱成竹仲好過牙杜
淩晨仲有比賽打當贏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞