巴黎奧運 香港運動員討論區

1001 回覆
61 Like 9 Dislike
朱成竹女單十六強要對平野美乳
八強就已經輸得比西班牙
男單應該32強就對范 round 1 對 preliminary winner 係64強嚟

女團對韓對好籤,6號種子避到中日仲想點要攞牌點都要贏韓
200M就算啦,都係aim 100M,起碼都係全個池第二快,而且游到更快嗰個施祖塘,你都唔會預佢仲喺咁peak掛
希望藍鎮廷同杜凱琹快啲出局
支持牙朗!
都關注左呢班運動員一段時間 嚟個不專業分析先 講左啲大家冇咁熟嘅運動員先

1. 柔道 - 王嘉莉 (女子48公斤以下級)
今屆柔道嘅參賽席位真係送嘅,唔計用奧運排名入嘅運動員仲可以亞洲有20個國家每個有一個位,所以香港攞到呢一個資格都真係肯參加下比賽就有。都係好事嚟嘅可以有多啲唔同運動嘅運動員代表香港參加奥運,始終柔道喺香港資助都唔算係好多,真正可以出去參加世界性比賽嘅都唔係好多個,所以今屆目標都係盡力就好,過到首圈當贏左,睇下今屆奧運參賽可唔可以爭取到更多資源去發展。

2. 跆拳道 - 盧蔚豐 (男子68公斤以下級)
跆拳道呢個席位就真係貨真價實好多,雖然係遞補席位嚟但係從亞洲區資格賽都見到係有份咁上下實力先攞到資格嘅。跆拳道係體院B級項目,基本上冇咩資助,對比柔道跆拳道出去比賽嘅經驗仲少,所以基本上都冇咩比賽比運動員累積排名,亦都難啲知道運動員真實水平嘅。雖然簽表未出,但係根據種子排名同以往抽法盧蔚豐會係包尾第17種子嘅,會先對16號種子難民隊嘅Al Ghotany ,Al Ghotany喺亞洲區資格賽首圈就止步,盧蔚豐應該要目標入左16強先。再之後對1號種子奧運冠軍烏茲別克嘅Rashitov就係杭州亞運翻版,盡力就好。值得一提嘅係,如果輸比Rashitov而Rashitov入到決賽的話,盧蔚豐仲有機會打復活賽同爭銅牌,所以睇下佢可以走到幾遠。
有冇人有射箭link
3. 三項鐵人 - 伍泰龍 (男子個人賽)
香港三項鐵人喺亞洲係僅次日本,同中國哈薩克有得鬥嘅,但係擺到喺世界就真係差左啲,所以今次繼續攞到資格其實已經好好,目標應該擺喺超越上屆奧斯卡做出嘅最佳名次,同埋下屆爭取攞到哂男女子個人賽嘅席位。

4. 帆船
貝俊龍 (男子單人艇 - ILCA7)
ILCA級別係帆船最多資格嘅一個級別,有43個帆手,所以競爭都好大,貝俊龍呢幾年喺世界級嘅比賽表現都比較反覆,可能會喺其中一至兩場攞到前列位置但係好難喺成個比賽keep到,不過好事係喺亞洲一直都可以保持到喺前列位置攞埋奧運資格嘅,今屆奧運可以將目標擺喺中遊位置。

Akira Sakai / Russell Aylsworth (男子快速艇 - 49人級)
49人相比之下資格少好多,亦都難攞好多,喺淨係得20個資格之下,香港組合成功喺最後機會帆船賽攞到最後一席,係香港第一次喺快速艇(Skiff)入圍,如果提返香港呢對組合呢幾年喺世界嘅成績,其實都keep住喺世界頭30-40嘅水平入面,偶爾都可以突圍而出,雖然實力上嚟講香港組合都係尾段班嚟,但係呢個資格都show到香港都有一定實力,喺得20隊之下如果發揮得好嘅話甚至可以入到獎牌賽嘅,所以保守目標放喺頭15,希望入到頭10晉身獎牌賽!
乒乓波抽咗籤,羽毛球都出咗時間,鄧謝配第一場係香港時間星期六夜晚8點
viu/tvb 17條官方信號都冇就冇
Lm
游水決賽吓吓都兩三點先開始唔知點追
夜晚睇歐聯就一個幾鐘,追何詩蓓可能三分鐘搞掂
輕鬆啦
例如200米自決賽30/7 03:41 開波
咁你咪set鬧鐘起身睇完再瞓
直播途徑
電視
rthk 32/36
hoy 76/77
tvb 81/(82/84)
viu 96/99
太睇少瑞典同太睇高杜朱,我有睇波,朱好average, 杜直情廢到仆街冇耐前輸埋俾hoching,吳好大進步但未夠班住。敢講女團暫時好大機輸1:3
柔道出左簽表
王嘉莉 32強對 Katherina Tanzer (奧地利)
期待今年奧運港隊可以殺羽而歸!
女子乒乓無左蘇慧音?咁快退役?
見佢去左有線做旁述?
佢好似一直手傷
噢,可惜
LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞