巴黎奧運 香港運動員討論區

1001 回覆
61 Like 9 Dislike
香港隊於2024年巴黎奧運共取得35張奧運入場券。將於巴黎奧運參賽的香港運動員包括:

游泳香港代表
何甄陶(男子50米自由式)
何詩蓓(女子50米自由式、100米自由式、100米蛙式、200米自由式、400 米自由式)
張心悅(女子 200米背泳)
歐鎧淳、譚凱琳、簡綽桐、鄭莉梅(女子 4×100米自由式接力、女子 4×100米混合式接力)

滑浪風帆香港代表
馬君正(女子 iQFOiL)
鄭清然(男子 iQFOiL)

帆船香港代表
貝俊龍(男子 ILCA 7 單人帆船)
阿輝/祥傑(男子 49 人級帆船)

賽艇香港代表
趙顯臻(男子單人雙槳艇)

乒乓球香港代表
黃鎮廷(男子單打)
杜凱琹、朱成竹(女子單打)
黃鎮廷/杜凱琹(混合雙打)
杜凱琹、李皓晴、朱成竹(女子團體賽)
吳詠琳(女子團體賽替補選手)

羽毛球香港代表
盧善恩(女子單打)
李卓耀(男子單打)
楊霈霖/楊雅婷(女子雙打)
鄧俊文/謝影雪(混合雙打)

單車香港代表
李思穎(場地女子全能賽)
劉允祐(男子公路賽)
李思穎(女子公路賽)

劍擊香港代表
陳諾思(女子花劍個人賽)
張家朗(男子花劍個人賽)
江旻憓(女子重劍個人賽)
何瑋桁(男子重劍個人賽)

體操香港代表
石偉雄(男子跳馬)

跆拳道香港代表
盧蔚豐(男子 68 公斤以下級)

柔道香港代表
王嘉莉(女子 48 公斤以下級)

三項鐵人香港代表
伍泰龍(男子個人賽)

田徑香港代表
刁俊稀(男子100米)

今屆都有唔少運動員有機會拎牌
張家朗 Siobhan 唔洗講
仲有世一江旻憓
跳馬石偉雄
希望全部人都有理想成績
唔係全部運動員都識,仲有冇D有機會上頒獎台?
係街睇會唔會好危險,隨時拉得
上屆係APM睇好好氣氛
何詩蓓如果一個人拎幾塊金會點
今屆冇劍擊團體賽
唔夠分入唔到
江旻憓,張家朗,何詩蓓,3個最有機會爭獎牌

石偉雄應該都有機?不過佢傷患好似一直都有,跳馬又好易失手
其實好難

睇報名表佢只報左兩個項目,100&200自

睇牌面200自Siobhan係爭第三
100自機會大啲,但係可以爭金既對手更多

真心呢兩個項目可以攞到一面獎牌已經好勁
能夠令到香港呢個名畀更加多人聽到
即使係賽道上嘅一小步,都係香港人嘅一大步
佢會唔會游接力?唔記得上屆有冇
有冇大致上嘅時間表 係咪通常香港時間夜晚?
香港時間下午3點-凌晨3-4點左右
睇佢最佳成績仲係停留喺上屆東京奧運,但係其他三個時間好過佢嘅都係今年做出 覺得佢應該好難攞到牌
短池WR好似係奧運之後
今年有冇靚女
女子四式無何詩蓓? 咁唔洗玩啦
應該都係到時睇情況再決定游唔游
#1咁寫係因為嗰4個只可以游接力
就咁睇第一日(27/7)個schedule
https://olympics.com/en/paris-2024/schedule/28-july
最早1430
最遲0500(唔計surfing)
不過香港幾間電視台應該都係3點播到3點/4點
呢幾個一定係爭牌希望嚟嘅
乒乓混雙/女團抽靚啲都有機會爭下銅啩
羽毛球就應該難啲
風帆可能都有機啩唔熟
賽艇奧運冇分輕量同公開組,本身輕量組嘅趙咪輸蝕啲
佢上屆有游4x100混合游接力

睇賽程,我諗今屆一樣,4x100自由游唔會出佢,4x100混會出(呢項接力係佢完晒個人項目之後,而且港隊其他人都唔係游蛙,係Siobhan有游)

不過接力都係睇吓破唔破到香港紀錄
係,第3快既加拿大選手唔游200自,所以就係同大陸爭第三

其實佢其他項目東奧後都游到PB, 偏偏係200自游唔到
舊年世錦做1分53秒96差PB0.04啫
今年游到差唔多應該都有銅牌嘅
澳洲嗰2個真係勁到冇得鬥
接力都可以睇下入唔入到決賽
買咗張家朗何詩蓓決賽
希望見到佢哋拎牌
唔似得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞