全香港電腦一齊藍moon?

973 回覆
467 Like 46 Dislike
機都開唔到點落patch呀
Trust me bro
老真講,windows 都唔係冇責任,你老味有乜理由錯左一個file 成個os 死左,windows 去左11個版本都咁弱雞 你唔見iOS 會咁?
win 7 出現前已經有大師預言過
而次係你蠢。。
點解我仲返到工?
普通user唔識crowdstrike嘛
EDR你當係進階版antivirus
上個世代antivirus剩係認signature
即係將個有毒file hash左對一對個value睇下中唔中
EDR會睇埋個process係做咩 (e.g. dump password, connect 出面d server)
一堆suspicious 野堆疊埋一齊去判斷係唔係attack
Agree

其實MS 個OS itself好撚毒

勁多vulnerability,而啲legacy system 其實好多問題

但IT嘅世界就係咁,寫起左唔通唔用
有無人公司電腦仲藍緊?
今次IT狗真係慘 真係要帶埋個老母返工
想問下點解edr/av 會鍾意用driver 嚟run?
OS design 有冇可能設計到謗自動bsod 幾次就自動rollback to last modification?
而個世界無個別是件

佢做change 無試清楚架咩
個change process 係咪有問題

But 當然要知返成件事嘅原因先得
好似win個新update 可能岩岩出街
Which 試唔到
但理論上可以cover到
driver可以最高權限做最多既野,就連打機果堆anti-cheat都係用driver
auto rollback實唔會
好容易奶嘢
一定會係要人手confirm rollback
裝個濕鳩軟件拖慢我部機乜撚都俾佢睇晒乜撚setting都做唔到仲要串撚柒柒,唔屌佢仲有邊個屌?
硬件 軟件 都有可能導致
岩岩做完野
未save得切,乜撚都冇晒
所以少於10分鐘backup一次係比較好
一個EDR 級數既軟件

要炒起個os 有幾難?

EDR 要睇場就自然有能力炒爛個場

敢講有bug的話mac os 同Linux 都可以重演今日單野
其實要換都係cost 黎

一間成熟嘅公司,而啲錯誤好少會再犯反而
呢單野最終全世界d損失會邊個包底
老細join唔join個party
你100%信任個software
連系統核心driver權限都放埋畀佢有咩辦法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞