全香港電腦一齊藍moon?

973 回覆
467 Like 46 Dislike
裝左Crowdstrike先會出事?

用緊電腦上連登
關咩廠唔廠機事

大公司會裝crowdstrike嘅咪中晒招囉

利申vdi有crowdstrike 好彩冇事
咩係 藍moon? 曼城?
PA係XDR,EDR,MDR未追得上佢地啦 不過過左今次就
Macbook,無事
你又喺度
NOD32呢隻真係垃圾,懶專業咁,裝左上網慢左,又出現唔同問題,其他防毒都唔會出現呢D,唔通當個個用家係IT高手自行調較?
Login到vdi
但所有ms app都慢到痴線
上吓網做training無事
crowdstrike下場慘過pwc
Fuck Microsoft
m$:一早用我嘅Microsoft Defender for Endpoint咪好
NOD32呢隻真係垃圾,懶專業咁,裝左上網慢左,又出現唔同問題,其他防毒都唔會出現呢D,唔通當個個用家係IT高手自行調較?

無事
我係喺一間cyber security公司做,負責幫公司寫program。
琴日公司個program趕住release出街,咁我就一如往常咁run cicd。
過左一段時間就發現今次仆街嘞,原來debug用嘅code正路會del,點知我一時錯手唔小心build埋。
其實del漏咗都冇咩,最多個program炒run唔到。
不過公司就要賠錢,而我都有俾人炒嘅心理準備。
我諗佢當時都仲心存一絲希望,希望program聽聽話話,冇乜user發現。
點知仆你個街,原來d debug code竟然會同windows系統有衝突。
心諗出得嚟行,預左要還,已經準備定執包袱。
果然好快就收到消息,不過炒嘅唔單止係我,而係成個部門十幾人,連上司嘅上司都俾人炒埋。點解呢?
原來係今次release搞到全世界嘅windows機無限loop bsod,公司要負責處理全世界咁多客戶,仲未計microsoft,一賠賠幾百億。
而事件裡面最無辜嘅係用我地軟件嘅公司,全部電腦死晒乜都做唔到要即時收工。
就因為我一時錯手唔記得del code,將全世界公司毀於一旦。
仲未搞掂
有fd喺美國太空軍做都藍mon
其實佢唔算好伏架啦喎
Earth no IT
有fd喺地球防衛軍做都藍mon
唔做唔錯, 多做多錯
咪記Azure 奶野
窮L 公司 , 冇$用呢個
繼續上班
會唔會fallout咁核彈週圍射
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞