點解英制單位連英國自己都唔再用,得美國同香港仲用緊?

138 回覆
17 Like 101 Dislike
其實外國一般用平方多的
日本用疊/坪
台灣 坪
US, UK, Canada, India, Myanmar, square feet

你“外國一般用平方多的” 點黎?
平方乜呀你知唔知咩叫單位
點解無
你大陸仔
屋企幾代做醫護都係用華氏
重量要用磅
但買野食用番gram
物理科公式
都係用公制單位造出嚟,如果用英制唔係唔得,但要全部都背多個常數

英制仲要有一樣嘢煩,就係進位唔統一
12吋=1呎,1哩=5280吋
6盎司=1磅,

呢啲只可以死記
16盎司=1磅,

更正
香港人:「一
平方
呎」
中囯人:「一平
方公尺
8 furlong 1 mile
呢個好似真係英國馬先用
1 Quart咪姐1/4加侖咁解,quarter 嘛,姐3.8/4,通常當1L算。安士唔記得左,太少用,好似大約30g。
速度應該係knot,1knot 係1.852km/hr,呢個容易記,852喺香港嘛。
0°F好似係某種液體冰點,唔知阿摩尼亞水定乜鬼。100佢話好似係人體體溫。我仲好記得以前喺美國讀嘅時候,個阿Sir話因為美國凍,如果用華氏就少啲機會用負數,唔似攝氏咁麻煩。我心諗咁係你班友弱智啫,咁簡單嘅負數都處理唔到。
吹脹!!
日本係用平方米 咪鳩噏
疊只係指間房係幾大
全房面積一定係用平方米
咁只係你對單位接觸得少無概念,唔關個單位事
一磅咪係一磅,一吋咪係一吋,有d乜咁唔具體?
香港得返做建築/工程啲老嘢先用緊啫

你幾何聽到香港講距離係幾多里幾多碼?
以前英鎊分開鎊(pound),先令(shilling)同便士(penny)

1鎊等於20先令,1先令等於12便士

呢個仲要去都1971年先改
我都係用華氏 唔識用攝氏 唔知點解
利申 80後
因為F同C既用法係唔同,F係用人黎做定位,當年美國立國,英國仲係用黎F,所以就Keep 住用, C 相對係科學化,後尾推廣先多人用

成個F 既定位好易理解, 50度等於凍,60度係偏向涼,70度就室內溫度,40度接近結冰,30度冰點,20度勁凍,睇一睇就大約知道係點

你用C 黎睇根本唔係太Make sense, 例如28 vs 24 vs 20,
大家都只係4度Delta,但體感上好大分別,如果你做HVAC Design 既就會明。
鹽水
英國仲用緊feet同miles
係神奇在入油用litre
耗油量用miles per gallon
啲裝修佬最鐘意講分 吋 呎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞