點解英制單位連英國自己都唔再用,得美國同香港仲用緊?

138 回覆
17 Like 101 Dislike
磅 加侖 安士
大把地方見到啦
魯公伯禽之初受封之魯,三年而後報政周公。周公曰:“何遲也?”伯禽曰:“變其俗,革其禮,喪三年然後除之,故遲。”

太公亦封於齊,五月而報政周公。周公曰:“何疾也?”曰:“吾簡其君臣禮,從其俗為也。”

及後聞伯禽報政遲,乃嘆曰:“嗚呼,魯後世其北面事齊矣!夫政不簡不易,民不有近;平易近民,民必歸之。”

人哋用開無問題咪繼續用囉,夾硬要人改攪到人哋無所適從咪戇㞗囉
你係咪好後生
https://youtu.be/uzk7QJtHxec
幾呎幾吋仲有d概念
華氐溫度真係0概念淨係記得有用過同過98.8°F就發燒
因為秦皇統一度量衡無預佢
喺加拿大住一排,淨記得冷氣要較75°F
完全接受唔到冰點唔係0度
先進國家 落後群眾
全個飛行界除咗中國俄羅斯 都用緊尺做高度單位
嘩,你錯得咁柒,問咗你主人未㗎
香港用開呎吋 係易明啲
例如裝修個啲轉哂cm m 好煩
用開光年做單位
航空高度用ft, 速度mph km/h輪用
加拿大兩種單位並用
美國用quartz同安士係最難記
俾錢果吓個個都會用

有啲位係已經而融入到大家習以為常覺得唔關公制/英制事。
補充多個

香港用嘅斤 叫司馬斤,係傳統中國度量衡

大陸用嘅斤叫市斤,係破舊唔同傳統嘢又唔用西方嘢所以按公制計法+傳統“斤”個名自創出嚟
sterling pound...

POUND又係P, PENNY又係P

罰單係FINE, 無事又FINE, 幾好又係FINE...
上身衫係TOP, 頂係TOP...
英文真係好亂
只係係讀書教咗你米,你自己習慣咗...
大部份上年紀嘅人,未十進制之前係吋呎,人地無跟到足,到果代人死晒, 會慢慢變晒米,到時你入差唔多老死
以前成日聽人講發燒過百度
我兩樣都有用, 好難完全唔用, 淨係住屋面積已經改唔到
還有例如:話人『五呎差一吋』『三寸釘』『著4吋高踭鞋』
英國靚啞鈴仲用緊磅喎
點會冇
你講幾多厘米高反而先難有概念
正常人都知一斤=十六両啦
中國無啦啦推一斤十両先痴孖筋 搞到好混淆
其實呎(foot) 、吋(inch)、碼(yard)係無量度工具比較直觀嘅單位

一呎大概係一隻成年男人嘅鞋長度(大概係宜家嘅十號鞋長度)

一碼等於三呎,大概就一個男人行路步距

一吋大概係一個成年男一節手指長度

依啲量度單位係生活容易想象到,所以傳統行業例衣履、運動場地、紙張等等仲用緊佢哋
以前英鎊真係計銀嘅重量
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞