點解英制單位連英國自己都唔再用,得美國同香港仲用緊?

138 回覆
17 Like 101 Dislike
直接用公制咪唔使背
咪171 2左右囉
英國同殖民時代嘅香港都係用攝氏
係美國佬先用華氏
以前探熱唔少香港人用華氏,好似過100度就發燒
我上一個回覆講嘅野有錯
原來直至70年代 英國都係用華氏 係我有所不知
武器口徑成日都搞到我好亂,以前細路仔已經開始聽點三八口徑,一直都聽唔明,後來先知係0.38寸,一時又有隻點二二口徑,一時又有9毫米

到底係點三八口徑大,定9毫米口徑大,load到我亂晒
德俄攪完共產自己都唔共
細個返學要探熱係用華氏
直接用英制咪唔洗背公制
跑馬仔用化郎(furlong),大家又聽過未?
1磅=454g
1 pint=473ml
1斤=605g
uk pint同us pint都係唔同
你唔撚識就google啦傻閪
唔係98.6咩
細個試過燒到102 嚇到老母鼻哥窿無肉
標題講英制,你呢個例子講中國舊制

香港官方已經用晒公制,售樓書都係用m^2 之後先(ft^2),除咗講面積民間仲用緊英制外,應該冇乜其他情況用,射12碼算唔算
而家啲bb仲係好興講幾多磅, 但我對磅冇乜感覺kg/g就先明

但係屋大細我都係覺得要用呎數計先明
買床要幾多呎 真係頭都大
因為十進其實唔係一個良好嘅對換單位
香港係生活上嘅野先用得多imperial啫
比較formal嘅野例如工程而家一律都係用返metric
唔似美國全部用imperial
邊到半斤500克
中國1斤500克 港日韓台星馬都用緊1斤約600克
身高用foot inches 可以更有效咁用上捨入法
點解唔會有呢,但你話概念依個問題同你用乜嘢單位好似無乜關係
如果我講話我有180cm咁高,如果連登仔唔google,喺咪唔會有一個具體概念我有幾高呢
咁你又點答?
願聞其詳
武器口徑其實冇官方統一,純粹係manufacturers 自己定。所以.38 spl 可以chamber入.357,.223又可以 chamber 入 5.56

唯一係散彈用既gauge (12ga/20ga呢啲)係通用

Btw .38 同 9mm 口徑其實係一樣,不過9mm 係auto rim ,通常只會用係automatic 入面,.38係rimmed,通常用係左輪。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞