[警世] 今年畢業DSE生請勿揀工程科!!

152 回覆
146 Like 8 Dislike
工程人工低, 牌難考, 工時長
工作環境惡劣, 工作性質危險
什至需要體力勞動, 同事粗脾開口就老母
開會嘈交等閒事.

所以學院長期收低分學生
工程只係垃圾水泡科
有其他揀都千祈唔好諗工程.
因為待遇其差
工作環境惡劣
工作性質無專業可言
考牌難過登天
識諗果班當然唔揀工程

依家係要救班迷途羔羊
即使人生無大志, 想正正常常過正常人生
都千祈唔好入工程, 唔好誤入歧途
不要分咁細
mechan 同 electric 同樣係狗
不過聽講好多細電走左去寫曲
有料就唔會考唔到牌啦 工程界一樣有神人 dse接近30分畢業就平步青雲35歲月入15萬 唔好講到冇勁人讀咁只係比例少 而家我諗90%都係20分以下 仲有大量ive, vtc, thei嘅垃圾

好似17-19分入poly讀engine畢業中位數都25k 讀咩其他非專科有?
好似17-19分入poly讀engine畢業中位數都25k 讀咩其他非專科有?

點解有25k? 因為工作環境閪, 工時又長, 日日互屌老母呀.
25k, 腳踏實地做個銀行櫃台準時收工好過啦
個fg 25-27k係main con價黎
做main con做hd仔都入得

25-27k consultant難d出到俾fg wor
銀行櫃檯讀完工程學位都可以做㗎?
唔好話銀行櫃檯,普通銀行或者大公司嗰啲GT MT program
其實工程畢業都可以apply
但其實你有返咁上下能力留喺工程發展只會更加好
所以都好少人咁樣轉行
調返轉 冇能力轉行 但又坐這山望那山
就一事無成
日日ot, 6 日工作, 25, 27 k 只係反映返份時薪咋
Consultant 都係差唔多
不過人工得21-22k
所以更加唔好報工程科
不入工程 人生美滿
唔好意思,已經投考警隊
冇能力一律建議讀nursing
真, 工程真係留俾班有志之士玩飽佢
諗住普普通通打份工,
真係永世做人踏腳石
人工完全跑輸大市
連安居樂業都做唔到
一名工程下屬因當眾受到辱罵 而跳樓身亡... (2)
https://lih.kg/bGNKvAU

就算無得讀都好, 都唔好讀工程
起碼拾返條命
[免費入讀] [轉行] 醫院管理局 護理學專業文憑課程 (PND)
https://lih.kg/3739454
竹篙灣車禍 30歲死者正職工程師 兼職揸的士工作至深夜自炒亡
https://lih.kg/3574954

做工程人工閪到要做dc9 補貼
工程係做政府,client先好做
其他唔知入左都後悔
勸世
公司畀老細屌
出去畀客屌
落地盤畀叔叔屌
未聽過工程唔ot o到顛
上年有幾多單工程冇命自己睇
有能力讀到工程嘅不如讀其他科
工時短啲人工多啲嘅科都大把
無謂為難自己呀
係, 無能力讀其他科更加唔好入工程
真係自掘墳墓
你隻食屎狗都唔知係咪HKIE請返黎果d傻閪打手黎
反映左乜
成日拎政府個人工打飛機
咁你唔好做啦轉行啦 去做文員囉夠輕鬆啦7頭 又廢又多要求
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞