[警世] 今年畢業DSE生請勿揀工程科!!

152 回覆
146 Like 8 Dislike
工程咪一樣 大學都收得20分 莫講ive果啲垃圾
工程要讀架師兄
又計數又present
社工日日屌住女等畢業
呢個一定要推
要做就做社工 IT 老師
工程俾狗做
註冊護士同註冊工程師嘅難度差距唔講?
護士

成功在認可課程畢業,向香港護士管理局申請即可成為 「註冊護士」
(換言之都係畢業就有牌,唔使考試)

註冊專業工程師(屋宇裝備界別)

需要先從香港工程師學會認可課程畢業
然後再進行為期2-3年 認可的見習工程師在職訓練
完成訓練再另加1-2年 實質工作經驗
就可以向香港工程師學會申請成為法定會員
考生需要通過筆試和面試
成功的考生就可以加入成為「香港工程師學會會員」
成為會員後再另加一年專業經驗
即可向工程師註冊管理局 申請成為註冊專業工程師
管理局會再向考生進行筆試和面試(有機會直接免試通過)
成功通過管理局審查 即成為「註冊專業工程師(屋宇裝備界別)」
工程師仲有樣叫持續進修,你有關係/靚女就讀個cic課程都當你係,冇關係唔係靚女就要讀master

仲有個筆試同面試都好難
你考 香港工程師學會 只要讀認可課程畢業 (degree) 就可以考
唔洗master
考海外工程學會先咁麻煩 要睇有冇master 個問題

筆試同面試 難唔難 就睇人嫁姐
DSE都有人覺得難 有人覺得易
你有牌出左事監都要你坐 你以為自己勤力D就確保無事?前線唔理安全鳩黎根本控制唔到,打份工打到要坐監 得果幾萬人工
咪撚讀工程 死路一條
做得工程通常上一世都係十世惡人
on9咪撚影衰工程撚啦 得你地要讀咩弱智 一幅以為自己人中之龍嘅口吻
冇master冇關係喺面試就直接肥你啦
識揀嘅後生仔一定鳩衝政府糧MPS包底嘅行業、索性考政府位(不論contract定perm)
Civil可以做mains
BS做唔到Civil
工程唔易讀 相同effort要揀就揀醫護 老師 社工 女女聽到都濕哂 仔仔聽到都唔驚自己條女比地盤佬搞 百利而無一害
認真 你真係仆街黎
水人做狗都算
仲水人去做最賤種嘅BS狗
好多人覺得civil > BSE
睇返數據 其實並唔係
呢個完全係低收入屋宇裝備行業從業員嘅錯覺

https://www.censtatd.gov.hk/en/data/stat_report/product/B1050010/att/B10500102008AN08B0100.pdf

參考返2008 年統計處有一份報告 分別調查咗土木工程師同埋屋宇裝備工程師收入嘅平均數同中位數

土木工程師 (civil engineer)
2008收入
平均數 $35000
中位數 $34700
Top 25% $35700

屋宇裝備工程師(building services engineer)
2008收入
平均數 $34700
中位數 $31800
Top 25% $42900

你可以見到 civil engineer 中位數同平均數差唔多,佢哋行業收入分布係好近,所以佢哋大部份都好似比較高人工

但你望返Building Services engineer
平均數同civil engineer差唔多,都係35k左右
但係肥上瘦下,top25% 嘅工程師可以拎到$42,900

2008 年1蚊 大約等於依家1.5 蚊

土木工程師 (civil engineer)
2024收入(估算)
平均數 $52500

中位數 $52050
Top 25% $53550

屋宇裝備工程師(building services engineer)
2024收入(估算)
平均數 $52050

中位數 $47700
Top 25% $64530

所以如果講平均收入嘅話civil = bse
但如果你做到top 25% ,bse >civil
Top 25%係踩住好多條屍體上 玩埋D政治Game先有個雞碎人工
屌你老母 水人做BS 狗
因住生仔無屎忽
再上 去到PM grade就基本上> 80k

工程計劃經理 : 策劃、籌辦及管理建築計劃;與建築師、工程師、工料測量師、其他專業人士及承建商協議調配有關建造工程的工作,並就財務事宜進行洽商。
2019收入中位數:74700
2019收入平均數:77600
專業資格:持有大學與建造及建築有關的學位及最少有5年實地工作經驗及/或同等專業資格。

Source:
2019 年經理級與專業僱員 薪金及僱員福利統計報告
(高層管理人員除外)
https://www.censtatd.gov.hk/en/data/stat_report/product/B1050010/att/B10500102019AN19B0100.pdf
數據數字 反映一切
救得一個得一個
真係唔好讀工程
就算真係要讀
讀土木工程吧
千祈唔好讀屋宇裝備
屋宇裝備係食物鏈嘅底層中嘅底層
除非你有信心做到行業top 5%考到牌嘅人
駁唔到
工程俾狗做
不如算啦
撚有時間拍拖咩
放心,讀完又留得住嘅有幾多個
從來唔驚人入工程,但入工程前你唔好腦賤去對比下其他專業嘅工作環境同福利
冇比較就冇傷害
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞