[警世] 今年畢業DSE生請勿揀工程科!!

152 回覆
146 Like 8 Dislike
真心建議可以考慮讀屋宇裝備工程
bs 係一個唔錯嘅選擇
真係長做長有
當年我中學有幾個師兄都揀咗讀
而家佢哋月入都唔錯
揀civil 就真係戇撚柒鳩啦
而家香港仲邊有錢基建

屋宇裝備工程係唔會無得撈 無論新樓舊樓維修保養 通通都有份
香港工程啲人咁廢緊係唔易讀啦 水泡科嚟嘅大部分都
Hku civil , survey, archi唔低

之前記得同學平均都lv5 , 有1-2科5*咁
係唔會無得撈 但唔撚好撈呢 做清潔判頭同樣搵到食 冇工程咁撚惡做 收尾數都難過閪一年工程死幾撚多人呀
Engine 神科
所以你咪揭示左BS界上肥下瘦嘅普遍現象
正正就係講緊BS界嘅生態就係靠壓榨低層去運作
賤價投標 又係其中一個壓榨常態
你同唔同意?
香港工程師學會(HKIE)指未來15年創科發展所需的工程師和技術人員達20萬人,但每年約5000名工程系畢業生之中,少於一半投身工程行業

笑而不語
大膽講工程係咁多專業裏面最賤價 付出同收入唔成正比
大學同學會d人剩係攞政府個pay 來引人入去 又唔敢講有幾多%人畢業會考到牌 再考到入政府 真係過五關斬六將
人地醫護個d 講緊係一畢業就有牌 接近100%入到政府
邊有得比?
會計?
Landscape?
Survey?
成個工程界都係咁

Arup 個個財務報表都講過

平均人均收入月入十幾萬

但同時fg做幾年 都係keep住搵萬幾兩萬
考到牌先考慮俾你上3字 考唔到牌唔使諗

但個牌要勁多年先考到
會計係好pay

Landscape同survey俾bs好撈少少
人哋收30分

但landscape都係要讀master
社工人工高過清潔工先最荒謬
一個做狗
一個做人

緊係有分別
返工為共獻社會同公司
你老母閪,你自己都識寫畢咗業要2-3年在職再加1-2年實質工作經驗先有資格去筆試面試,仲會有機會肥,仲要再1年專業經驗,又要再考多一次試先可以有牌,我屌你老母,啫係最撚快全部1 Take Pass都要4年,我讀到多次個Nursing HD啦,一個唔好彩又冇人脈盛又肥佬埋就該煨,冇牌做四年都冇40k啦,做護士一畢業36k人工啦,未計工程界仲有勁多長短週,甚至六天工作,年假又少人一半,工時又長過人,所有嘢都蝕底哂,仲未計要日曬雨淋,工作環境又差,你水人去讀工程小心生仔冇屎忽
會計都唔好了
屌佢老母今日摩利臣山ive成班報BSE,祝佢哋好運
全部資料都係有根有據
咁都叫水人?
又唔係比假資料

Review好曬啲資料先簡自己 career好基本啦
已經整理咗好多 information
Arup 平均好似六萬左右
不過計埋admin 果啲

肥上瘦下乜行業都有
你又知係bse
工作環境冇後生女女又日曬雨淋
5天工作都未係普遍存在
人工又唔係話可觀

多得有班毒撚睇得多電影ff理科做工程師啱自己以為工程好型先堅持到落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞