發覺好多人讀行刺讀成「次」而唔係「捇」

173 回覆
21 Like 246 Dislike
我屌
其實係 自己堅持還堅持 冇可能阻止到
https://youtu.be/WGOTMbLx8MI?si=s8USUb_bxC4U-fpK
絛撚樣搞到個卷字讀勸
上菜
"行"你又點讀? 文字係人溝通工具, 大家有共識就得, 唔係咁死嘅
未聽過赤音, 多數聽近食嗰個音
魂・初弑
但呢個字唔係發試音, 同真係有殺咗嘅意思喺到咩?
食定石
加甜唔該
曲直難分
但連登啲人都屌人亂用沉船wor?
綑綁play定乙武洋匡
依你邏輯呢世界根本唔會存在讀錯音
唔係淨係韻母唔同喎, 音調都唔同㗎喎
聽得最多係遇刺身亡嗰陣會發近食嗰個音
想知最尾 邊間男校佢兩兄弟
都係異讀字啫,唔駛討論邊個先係唯一正音
一個「樂」字都幾個讀音啦
啲約定俗成撚真係不學無術
即係夠多人錯就可以以後一齊錯?
咁唔使讀書啦你
"錫" 都岩
有啲字係好似殘體字原理, 以前未造出咁多字, 嚟嚟去去嗰幾粒字, 如果仲要讀音一樣, 語意會有誤差, 影響聽嘅人嘅理解
(亦所以點解殘體字嘅簡化程序唔及格, 係垃圾語言, 因為根本走回頭路, 將文字倒退返去同音同型要估佢想噏邊個意思嘅年代 )

另外一個原因比較複雜, 係聽感問題, 例如前一個字音調向上, 後一個字如果堅持用返向下嘅正音, 讀起嚟會唔通順, 反之亦然, 所以會適當地變調, 形成另一個近似但唔同嘅讀音, 又或者係疊字兩個發同一個字音, 冇咁抑揚頓挫冇咁舒服, 通常第二個字會讀高啲調之類
因為語言只係工具? 成功溝通到又好難話係錯
咁樂字唔同音真係知有唔同意思
好似快「落」嘅落音係形容心情、感受, 音「岳」嘅岳音係形容music、歌曲, 敬業「拗」業個「拗 (我知差有啲遠但好似冇同音字) 」就比「落」更高層次嘅享受、而且從中發掘到趣味

但在刺呢個字嚟講, 本身「次」客同行「食」兩組字相關, 用嘅字型都係刺, 而個刺理論上係表達緊同一個行為, 為所謂正音刻意分兩個音就唔係好明點解
孟嘗君刺客三千?
語言係約定俗成
冇人care D 99.9%人都唔識既所謂正音
就算迫學生記出到社會冇人會用返所謂正音
咁刺客係咪都係讀返“次”客
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞