發覺好多人讀行刺讀成「次」而唔係「捇」

173 回覆
21 Like 246 Dislike
有冇可能某啲位先讀「食」呀,你當一個字得一個音,你先係正音撚喎
講班反駁隊
食客信條
引錐食股
刺哥有冇頭髮
哥基patpat 肥絲大隻 何文匯唔係咁睇
佢地話係正音先係正音
呢啲post條撚樣就唔入嚟
平時就要做正字刑警
cooking mama
老老豆豆
你10後?
無人有同感?
個字根本都唔同音 佢係咪覺得自己好有趣
覺得好似忠告 告訴咁,個告有兩個音
但行刺平時冇乜人講,就唔知個音係咁讀
扮關二哥!
扮關二哥!
行刺讀嘰嘰
樓主只係笑鳩你中文水平下降, 唔識讀古音
秦煌?
認真問,唔同讀音嘅原因其實係咩嘢?
如果冇特別原因或者已經不可考究其實真係冇咩理由要跟古音讀,一來同一個意思同一個字有兩個讀音已經多舊魚,二來讀音似「食」會有confusion
古代唔係講廣東話都收佢皮啦
拎本古書同我講讀音都on撚99
讀完之後8成人唔明 你覺得有咩意義?
兩種都得,其實冇問題

行刺,我自己讀開sik3;就咁一個刺先讀返ci3(但刺同剌係兩隻字,後者係laa1)

渥太華個渥都係,個個都讀uk1,我自己讀ak1,但兩種都通用;埃及個埃,好多人讀aai1,我自己讀oi1

有啲字係有兩種讀法,根本冇所謂
酷熱個酷,本身係入聲尾,而家大部分人都讀hou6,當係約定俗成,但我自己都係堅持用返huk6,不過唔會批評人讀錯;同理,人哋都唔可以因為而家少人咁讀而話我錯,兩者並存
根據你邏輯,咁連登仔都冇反蝗語蝗字嘅必要
大刺客
係咪大食代啲副brand
費褘 法華 般若
愛國報章唔係咁睇噃

翻查《中大粵音網》,「刺」有成4個讀音咁多。「行刺」嘅正音係「行赤」,仲可以讀「行尺」同「行錫」㖭!咁即係「遇刺」應該讀「遇赤」。《辭淵》係一本香港好早年有得查埋粵音嘅字典,後嚟其他人出版字典都攞佢嚟做依據。「刺」個部首係「刀」,查6劃:翻查之下,「刺」嘅粵音得一個;就係得「次」呢個,冇其他3個古靈精怪嘅讀法!睇返普通話,「刺」喺一般用途上配咩詞都係得一個讀音,所以就算邊本古代字典有其他讀音,大家務須要意識到喺大環境底下,除咗要玩認同之外仲要玩簡單,千祈咪搞咁多嘢,全部都讀做「次」就好辦事。

叫你唔好搞咁多野,總之以前用落既唔一定啱,最緊要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞