發覺好多人讀行刺讀成「次」而唔係「捇」

173 回覆
21 Like 246 Dislike
Code?
本來就係
而家個個都講 屌你(lei)老母
唔通又改返讀 屌尼(nei)老母咩
我最撚怕就係班有雙重標準,律己以寬,待人而嚴,一時又話約定俗成,一時又有好撚鍾意捉人哋讀錯
是同非咪又係人定
讀開 行廁
都係讀刺 sor
我想知古代係咪講廣東話先
正音邊個定先
從來冇一個朝代係廣東話入文
七賜切,又七亦切,十。打開字典
《廣韻·入聲·昔·皵》刺:穿也。又七四切。打開字典

樓主講個音可能係
七四切
所以變咗做捇
四字,息利切
利字,力至

可見韻母近四,利,至字
至和四/利韻母音已經有變異
廣東話源於廣東廣西悟州一帶
當地的四/利很可能近似四(肆) 同利 (li)
以前廣州西關大少講四都係(肆)
七四切很可能是讀次,多於捇
你講數學咪有對錯,但語言其實無
語言本身存在異讀,亦會受唔同地區口音同文化影響有改變
廣州同香港同樣係粵語,但用字讀音都有差別,唔通就話人地錯咩
英文有美音英音澳音,美音同澳音都係錯既英文?

同埋你點樣定義人地係錯?用返LINK個例子,「次」音係4個根據「捇」音得3個根據,另外2個係「異讀字」,異讀唔代表錯
懸樑食股
宋代朱子對廣東人的發聲評價:

四方聲音皆訛,曰:「卻是廣中人說得聲音尚好,蓋彼中地尚中正。自洛中脊來,只是太邊南去,故有些熱。若閩浙則皆邊東角矣,閩浙聲音尤不正。」
詛咒唔同,都係唱歌先會讀咀咒,暫時香港好多人其實知個詛字點讀
詛咒胃藥
讀錯還讀錯,樓主其實冇得怪我哋,因為香港好少人知點讀
根本廣東話源於廣西梧州三江匯流一帶,以前嶺南運輸都係靠嗰度,所以當地人的漢語都比較標準,之後洋人嚟到廣州,商業中心就慢慢轉到肇慶,再去到廣州,然後香港,然後有70年代粵語正音運動,但係佢地就用古代書,廣韻嚟將時下已演變上千年由梧州到香港的音嚟反切,根本好多都未必啱。

刺,七四切,用現代香港音嚟反切當然變咗做食,但以前廣州西關大少讀四個音就讀返次。
刺客
行刺
廣東話擺明係分多年由中原傳入嶺南,再同當時嶺南的詞彙融合,但長江流域長年戰亂同易主,返而變左以蒙金寮語為主,尤其經歷金元兩朝差唔多洗甩曬唐宋兩朝以唐韻為主的語言格局,之後到滿清三百年又變左以滿州語混合左入北京話。反而兩廣都仲係以唐韻為基本,廣西係新中國之後主動推普廢粵所以無人講粵語,但廣東制造業請大量工人之後,佢地又要學返,因為廣東叔父洗錢都係講粵語/客家話,佢地先唔會同你煲冬瓜。
秦王:「有食客」
呢啲野根本冇一個可信既講法

文字有大量證據留低比人研究考證

你話秦朝講咩話根本係冇可能考古得返 要去到有錄音既年代先有可能
懶音唔同講法啦
趁秦王唔注意,大大力拮落去
花剌子模
唔係刺
所以我下一個reply自膠半打
一詞多音?
魂初刺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞