有冇人剃鬚剃到好污糟

277 回覆
255 Like 21 Dislike
我覺得如果第一次用剃刀可以唔洗買咁多野先可以熟習左先慢慢再落坑
剩係買刀同foam 都得

我自己膏同噴罐foam 都有
但因為我生得太快所以基本上係要日日返工朝早剃
噴罐真係方便好多
又唔洗時間起泡又唔洗洗工具
洗完又要抹乾個刷
雖然話打泡唔係真係好耐但真做完嗰堆野都起碼多10min
而朝早真係分秒必爭我寧願瞓多10min

而且噴罐比我想像中耐用
我2月用到而家日日剃都仲有唔知幾多
洗乜呀淘寶十幾蚊都搞掂效果完全一樣
由淺入深,用住啲基本入門嘢,剃得熟手嗰陣有追求先再兜同刷手打,廢事一開始就咁多嘢搞放棄埋用safety razor,啲錢白使又浪費哂成套嘢
Schick Hydro 5系列
有冇洗鬚刨水介紹
準備去脫鬚
唔洗煩

D鬚生得唔好睇真係冇用
小白臉又係唔岩有鬚
脫左佢唔洗煩
7同8 optional
井多少少 搵唔到
我用膠紙一嘢搞掂 超乾淨
用靚刀,真係安全好多
講開鬚刨有樣古怪嘢想講下..
以前用開B牌最平果隻電鬚刨平均可以一星期剃一次鬚..
但因為部機壞咗最近換咗部日本P牌係剃得乾淨,但三日唔剃就已經好顯眼下..
其實只係我凝住,定真係唔同牌子剃完鬚再生時間有分別?
係咪唔會永久脫到,要keep 住做
鬚刨個剃法同剃刀唔同
唔可以用力「un」

如果剃唔到,試下郁個刀頭角度
等啲毛撞啱角度垂直涉入去就會剃到
老老實實, 我淘寶剃毛刀,加用洗面奶順便剃, 我都唔明你點解咁on9
https://www.youtube.com/watch?v=fLh80aHJmWg
r89 $3xx 左右
泡 Proraso 100蚊淘既話$50 或者是旦落樓下買支吉列玩住先
刀片 GILLETTE SILVER BLUE amazon $1.1一塊 或者 去香港/淘 d試用刀片返黎試
俾多幾隻字母
做激光既巴打,你地幾多次就見到效果
之前係一間做左7-8次,都無咩大改善
同埋我黑色素好深,所以勁痛,自問係比較忍得痛既人都唔掂
可能就係因為日日剃
唔夠長再剃的話又易損又剃得唔乾淨

我隔日剃一次,冇你呢個問題
其實三四次開始都有效果 明顯會少咗
Thanks
365度都試過
睇過reddit定台灣啲人都話廢
用刀越剃越粗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞