有冇人剃鬚剃到好污糟

277 回覆
255 Like 21 Dislike
我都係用Panasonic
冇辦法 我都係生得好快 去旅行會隨身攜帶
蜜蠟脫鬚
點會做2次就4年唔再生,吹水都有個譜喇
我都係一星期左右一塊,睇你啲鬚硬唔硬多唔多啦,睇感覺唔啱咪掉,反正都唔貴,之前睇review有啲brand嘅刀片的確去到第2-3次刮後鋒利度會高咗
我都啱啱買咗呢款,試用咗一次,點解好似都係剃完摸起上嚟都係吉吉地
仲有冇啲咩技巧
兩個可能性

1) 太輕力水
可能要大力多少少

2)順剃完要逆剃多次
因為鬚唔會淨係順住一個方向生長
順剃只會剃到大部份嘅鬚
逆剃會剃埋剩低另一個方向
至於點剃就睇youtube啦
啱啱先見到你個post, 我曾經又係剃鬚睇到損哂同生瘡試過唔同剃鬚方法之後而家冇事了,過程中試過straight (Markur 34c)& safety razor ,P記(lamdash5)同Braun(S9)可以試下比d意見。

貼面程度同埋容易剃損係一個取捨,我覺得剃鬚嘅原則就係唔剃損/敏感嘅情況下做到最貼面,另外大前提係你做啱剃前剃後功夫preaftershave ,濕剃乾剃等等

貼面度就係一定剃刀好過電鬚刨:
straight razor>safety>P記>Braun

但舒適程度就係完全掉轉,個人建議你應該試下買Braun,做啱晒剃鬚程序 preshave 熱面乾剃 aftershave,睇吓仲有冇敏感,當你真係試到唔再剃損就可以向上追求更貼面嘅剃鬚組合同模式,因為你電鬚刨都損嘅話你剃刀通常gg。但有時唔試過唔心息因為我都係咁,真係買就可以試下Markur 34c 記憶中好多人推薦ge入坑款
逆剃時成日剃損
想問其實樓上Henson AL13 同 R89個分別係邊 因為個價錢都差幾遠 另外我搵到個Henson AL13嘅Bundle 佢係連埋個隻RK刀片一齊買 個價錢就幾抵 但我做左research 見Reddit講個隻RK刀片一般般 想問下大家第一次買嘅話 刀+刀片+泡買邊個Brand比較好?
用把刀之前用火酒噴下消毒,同埋要用鬚後水

Btw點解咁多男人中意鬚呢樣野d黑點青印真係好柒
脫啦
剃咗十幾年鬚之後我好肯定咁講,我日後都唔會需要啲鬚,最好同我永遠消失
真係會勁痛
所以買咗部家用脫毛機
有一至五格強度揀,部機建議用四
但係用3格已經好鬼痛, 可能係啲鬚太粗
同等度數打落少毛嘅地方係唔會痛
打鬚因為太痛冇辦法,唯有開兩格,得閒慢慢做,做多幾次補數
師兄 頭三樣 我都買過
係幾岩新手
逐條抆
刀片可以 amazon 買試用裝 18 隻慢慢試
好平
性價比就shark
高級就日本仔 不過貴d
中間d 就 Astra /Personna / Derby 果d
如果樓主多瘡既話用咩野貴刀都會流血
隻34c我宜家都仲用緊
唔係最乾淨 但極少剃損
趕時間/旅行好用
其實幾想知唔同刀頭但同樣刀片剃出來嘅效果有幾大分別
定係無論任何刀頭只要你用得多夠熟手
只要熟習左刀頭嘅角度其實一樣可以剃得好乾淨
有分別
試下adjustable就會明
有冇adjustable嘅入門推薦
好大分別,用Merkur 34C呢啲過份溫和的刀頭,就算逆剃都係差啲。

新手入門完全唔建議34C,因為效率太低一定要換。平的話,我建議parker soloedge,兩舊水左右,溫和高效率,刀片幾乎冇弧度, 可以好直觀咁用。因為係半塊DE刀面,用起黎更加慳錢,加快換刀片頻率又衛生啲,有磁石裝刀片又容易。缺點係用鋅合金鍍鉻整(同Merkur 34C一樣),長期放浴室好易斷,所有平價的 safely razor 都有同樣問題。
用緊Rockwell 6s
唔算入門級 不過質素對得起個價錢
好似幾好 仲要用半塊刀片
我而家用緊張梁記買嗰支Edwin Jagger
都可以留意下喎
巴打前一支係用緊咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞