有冇人剃鬚剃到好污糟

277 回覆
255 Like 21 Dislike
試下唔用剃鬚泡,用剃鬚啫喱,無咁易剃損
我見佢學生再平多$2000另外我見到Ah gi 嗰間ginkgo啲評價都好似幾好
K 字頭
日日剃,生得幾mm都無攞個鬚刨點磨都剃唔到
最乾淨係有返啲長度
沖完熱水涼用剃鬚膏、普通既剃鬚刀就夠哂
定期換下刀好過你買既幾千數啦既鬚刨

鬚刨只係方便要乾淨一定係刀
輕輕摸到吉手先剃啦,男人有鬚有咩所謂
我就係呢d廢男可以2日先剃一次
不過之前去四日旅行諗住唔剃都得 結果比人笑我成個乞衣咁
我都想留 但真係生唔出靚鬚
又硬又疏仲要個量好不一 如果佢生密少少我都想試下留
但而家一留真係成個猥瑣佬咁
反而生得快唔係我問題
係我隻閪手唔識剃 整損曬好多印 又搞到有時生曬瘡
唔同style嘅烏嘴狗

屌越睇個post越想做激光
烤乜池?井多少少真心0識
咁我真係換得唔密 因為都唔洗日日剃
但你個comment有論點有論證 好似幾勁 跟得過
我好撚on9架 人中個位剃得都ok
係嘴角八字個d位先特別唔乾淨+有鬚根印
可想而知有幾柒屌

好似d八字鬚嘅猥瑣佬
巴 好rich有冇d平少少嘅option

定其實係呢d銀兩唔慳得
見有其他Ching都有講 有咩用的
其實除返開平過你買即棄剃鬚刨
我買呢個鬚刨嗰陣跟手買埋一大盒刀片
用咗年幾 1/5都未用到
最尾果句 Exact7ly what i am feeling rn
最驚係買完冇改善不過唔俾錢又真係唔會知
簡單啲唔剃
我就戒咗
幫你總結吓有咩要買:
1. 鬚刨
2. 刀片
3. 剃鬚膏
4. 鬚後水
5. 明礬(快速止血用)
6. 刷(打到啲剃鬚膏起泡再掃落塊面)
7. 兜(拎嚟打剃鬚膏,普通露營摺疊用嗰啲就可以)
8. 鬚刨&刷掛架

睇你剃鬚頻率有幾密
刀片每邊用3、4次左右
即係一塊刀片可以用6-8次
剃鬚膏&鬚後水我經驗大概1年買一次
其他嘢買完到呢家都未換過
用Braun s5用左好耐 平時都係就咁乾剃 一定唔會勁乾淨 但遠睇又唔會好覺嘅我覺得 我都係夜晚要再出去先補多次

鬚刨最緊要剃完唔會敏感先 以前用吉列刀有用剃鬚膏都係會紅曬 轉咗電鬚刨之後就冇再係咁
施主你造世人呀施主已pin

Btw如果開始用razor 剃鬚膏係咪一定要用刷打果種先配合到?用9噴果d foam係咪冇意思?
專心啲
建議留鬚
可以幾日唔理 要修都可以夜晚搞 唔洗早上趕頭趕命
超正
幾個月前學用safety razor 自己打泡
依家熟手剃得好乾淨
都可以嘅 不過既然你學用razor 冇理由唔識埋原始手打泡 你覺得麻煩之後再換現成都得嘅 不過一定冇手打咁舒服
我每個禮拜一到五留鬚 禮拜六朝早一野razor剃曬佢 超爽
剃鬚膏嘅用處要係有層保護膜保護住啲皮膚
當你剃嘅時候冇咁易剃親啲皮膚
有啲人剃完覺得喇喇哋/紅咗其中一個原因就係冇造到保護膜
所以理論上只要形成到保護膜 普通番鹼泡都冇問題
foam唔係唔得 但有時個consistency太厚
會包住咗塊刀片反而令你剃唔到
當你第一下剃唔到 就會落力啲剃多幾下
最後好易剃出血
自己用剃鬚膏擦濃稠度可以調整
相對冇呢方面嘅問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞