《龍捲風暴》Twisters 劇透討論區

255 回覆
56 Like 18 Dislike
女主白人靚女
想溝都正常
lm
真係一套稱職有餘嘅blockbuster
文戲都拍得幾好
估唔到導演拍完農情家園再拍商業片係咁成功
同無聲絶境好大對比,上次邊睇邊心諗可唔可以唔好咁多大頭
男主好charm

我係女一定嗒糖

但係講災難感同全景聲黎講into the storm正d

into喺學校果幕聽住d聲喺頭頂扯晒風咁向前,幾深刻

喺海運睇,睇完推玻璃門出返碼頭果邊靜晒個感覺好大落差
個史葛成個look同feel都好似96臨尾比龍卷風殺左個奸角
又係cap帽瘦瘦地
不過唔係「奸」既
好睇!打風場面比想像中多 同埋有故事墊底唔係隨隨便便嘅災難片
Daisy真的好靚女
近年最佳災難片

男女主正
cg 無渣流攤
劇情流暢
你講近年最佳災難片我係諗緊近年仲有咩災難片
就係無一套可以令人有印象
Greenland
女主正到
好撚好睇
冇D人講到咁好睇, 正正常常, 始終龍捲風係死物好難有咩驚喜

個男主成個死狗公咁追女又係教壞人
咪係,拍到成部公路電影咁,災難情節太少。尤其中間一大段文戲,拖到最後3個字先黎個龍捲風,草草收場
入場前一定要睇第一集,因為有大量「致敬」或者使用相同符號,冇睇都明但會miss咗勁多位

另外,netflix 都有套記錄片第一集係講tornado, 最好都睇一睇,有簡單講到啲tornado形成嘅理論,睇完入場會更加覺得套戲夠迫真

以下係觀眾值得留意嘅位置
懶得睇上集嘅,又唔怕透劇可以睇下

繼續女強人本色,又係母女檔互相支持
繼續係玩愛情故事
上一集Dorothy 有4部,今集一開始係5號機
上集主角完場話會開自己嘅Lab,今集主角應該係參加咗佢個science project
繼續有經典對白: I am not back!
上集播閃靈,今集玩科學怪人
吹走戲院個螢幕係真實有發生過

上集同今集女主都係因為EF5失去親人而想做啲嘢,但EF3已經2013年殺過資深追風者,一共3個人,EF5喺現實係對上一次都係2013年5月20日

上集最經典係吹啲牛上天,今次就玩其他動物
上集爆運油車,今集爆煉油廠
上集係打住侏羅紀公園班底嘅旗號,但電腦特技始終冇咁成熟,今集特技終於做到完美

YouTube 有啲真嘅追風者,當然係離開好遠咁咪拍,冇咁刺激,但係都好精彩
https://youtu.be/rVafquoxVYU?si=9NP5ZTQ984qa6d5X
https://youtu.be/Z62FA1vvuYU?si=iNzAt2w_mk9b9N69
上面果班吹大左
冇講到咁好睇
只可講正常
最多叫女靚男型 完
因為現實真係咁
而家啲tornado 因為全球暖化
以前冇可能有龍捲風嘅地點都會有
所以起屋嘅時候冇預計有龍捲風出現,本身無地牢
條女係現實中正常人反應
上集已經係金髮女主做救世主
如果真係EF5,
女主未射科學火箭前,佢自己同戲院全部人應該已經死晒
上集精華,都係金髮女強人,勁索

我都係信錯呢到啲人,近年成日都係咁,一套正常少少嘅戲啲人就會吹到好好睇
跟住上黎只要一留言話唔好睇就會比人係咁負評
官方話唔係重拍,只係獨立續集
呢套專登入戲院睇,原因係細個電視睇過twister
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞