《龍捲風暴》Twisters 劇透討論區

255 回覆
56 Like 18 Dislike

好似唔見有人開post
啱啱睇完優先場,比想像中好睇
冇政治正確都冇夾硬滲透環保議題,成套戲節奏都好明快好緊湊,又有白人靚仔靚女主角睇非常養眼唔會夾硬懶有深度,搞到好似隔籬無聲絕境套垃圾咁。呢套爆谷片嚟講真係一流,推薦大家去睇

https://youtu.be/6q8N1TjURF0?si=-REvAkC5wdEMTUH8

利申,冇睇過1996年嗰套
有daisy edgar jones已經要狗衝睇
點為之一部出色嘅暑假blockbuster,呢部戲就係好例子
有趣刺激又熱血,睇完好滿足
當初有唔少人會質疑點解搵lee issac chung拍災難片,相信睇完會俾到答案你
完全做到套戲嘅點題:駕馭龍捲風,亦駕馭過去嘅恐懼
選角,配樂同選曲都恰到好處

最佳食用方法係大銀幕+好音響嘅戲院

Btw 96版先係龍捲風暴,今集叫龍捲風
Ending報章+追風youtube片好得意
Shit原來同台灣對調用咗個譯名咁趣緻
首映日被動保組織突擊,兩個人尷尬而不失禮貌嘅微笑
https://x.com/r0sylns/status/1811636689082699962?s=46&t=Gwa7jj14oWXs9qyBdJuRtw
好似話美化牛仔表演嗰part
都痴痴地線咁都搵到位入
係咪重拍龍捲風暴
96版龍捲風暴幾好睇,果時戲度講專登放一堆sensor入去俾個風捲起來map番個twister的形狀,幾有趣。
十年前都好有一套講龍捲風
想問有冇關係?
無睇過96年版可以收收皮先
oh no,有post credit scenes?

呢套冇咩可以投訴, 係一開波真係立flag得太明顯,同埋個女仔friend 真係幾得意咁快走有d可惜

喺個穀倉有下鼻酸左一酸

睇完唔會覺嘥時間

有吓話橋底避龍捲風係最危險,即刻諗起Man of Steel
#9 講嗰d粒粒sensor 就係開場佢地放既機器

冇翻睇上集,硬係覺得最尾機場個實Q係個彩蛋位,好似個close up多左dd 咁
值唔值得睇mx4d
十年前嗰套係Into the Storm唔係Twister, 所以係冇關係的
擺明食正城寨古天樂龍捲風個名香港永遠都係行依套
香港
96: 龍捲風暴
24: 龍捲風

台灣
96: 龍捲風
24: 龍捲風暴

臨尾喺機場折返,出緊roller嗰陣播喎
呢類戲我淨係睇過一次top gun,一般嚟講都唔會推介人睇mx4d/4dx嘅戲
不過以twisters嘅戲種嚟講,玩mx4d應該有啲料到

有朋友喺外國睇左,佢本人係一位肥仔,話睇完opening第一場龍捲風有浩劫餘生嘅感覺
睇IMAX定4D 好
片名一模一樣

ching 平行時空
就我個人體驗嚟講:唔鍾意體感影響視聽效果,所以imax > 4d
首選係巨幕+好音響

不過睇戲好豐儉由人,如果1516想試哂嘅話
我推介尖沙咀海運巨幕+4dx,嘉禾做緊星期三優惠,$40一張戲飛好抵玩
海運唔上龍卷風😕
講龍捲風嘅戲都唔可以叫龍捲風咩
上集有Bill Paxton 同Philip Seymour Hoffman

仲有Tar個導演
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞