蔡天鳳碎屍案|香港中文大學迎新營組名涉戲謔死者 網民斥傷口灑鹽 中大:需嚴守學生行為守則

391 回覆
24 Like 210 Dislike
28歲女模特兒蔡天鳳去年在大埔龍尾村被揭發疑遭殺害碎屍,案件轟動全港。有讀者向《am730》投訴稱,本年香港中文大學有迎新營的同學組別以死者蔡天鳳作主題命名。

28歲女模特兒蔡天鳳去年在大埔龍尾村被揭發疑遭殺害碎屍,案件轟動全港。有讀者向《am730》投訴稱,本年香港中文大學有迎新營的同學組別以死者蔡天鳳作命名惡搞,投訴人斥有關行徑冷血涼薄,戲謔案件死者,要求中大正視及嚴懲涉事學生。

中大回覆《am730》查詢時未有正面回應是否會對涉事迎新營及學生採紀律行動,只稱所有迎新營組織者及參加者,均需嚴格遵迎新規定及中大行為守則。

28歲女模特兒蔡天鳳去年在大埔龍尾村被揭發疑遭殺害碎屍,案件轟動全港。

社交平台亦有網民披露事件,引發中大校友議論。

讀者向《am730》投訴稱,中大科學系迎新營,數學系其中一個大組組名「改出一個如此冷血、涼薄,戲謔蔡天鳳案嘅組名,此等言論已經缺乏身為人類嘅同理心」,稱需要向傳媒公開事情,令涉事學生受到嚴懲,否則校方會低調處理,投訴人亦附上一名出席該迎新營學生的社交平台IG動態截圖,可見有多位新生的合照,TAG的名稱是「#蔡天鳳爪排骨飯」。

校友批評「道德底線去咗邊」

另外,社交平台Facebook的「New CUHK Secrets」,及另一社交平台Threads亦有網民披露事件,稱「呢個細組名係黐x線」、「真心有x病」,引發一眾校友熱議,有人批評「完全對死者零尊重」、「不要開死人玩笑」、「完全無同理心,影響香港大學生既形象」、「我係組仔都想quit camp」、「中大唔踢走依班人都係痴痴地」、「喺人傷口灑鹽真係落地獄」、「新亞桑拿好少事,笑一位慘死既普通人好x無品」、「師弟妹,玩還玩,唔該反思下自己嘅道德底線去咗邊,有啲嘢唔係年少無知就可以輕輕帶過」

中大回覆《am730》查詢時未有正面回應是否會對涉事迎新營及學生採紀律行動,僅稱各學院、書院及行政部門一直共同合作,協助指導迎新營組織者籌辦具意義及豐盛的新生迎新活動,務求為所有新生提供一個有效平台,認識學院、書院及大學生活,從而適應大學生活。

校方強調所有迎新營組織者及參加者,均需嚴格遵守大學規則、迎新規定及中大行為守則,同時中大已建立完善而有效的監管機制及支援系統,有助管理學生所籌組之迎新活動。
為食字而食字

同鳳爪排骨飯都無關
其實呢d 隊名真係on9
幾無諗頭幾無文化先會諗用呢d 字眼做名
00後毒瘤啲大學生簡直不知所謂
言論自由?
留港撚必定受罰
執撚左個ocamp佢
日日去搞升旗愛國體驗教育營算啦
究竟要幾垃圾先改得出呢d名
陳偉霆車場

N年之前已經有
玩47人睇你班友會唔會話冇品?
On9當有趣
大學生質素
會直接拉
話你搧動
陳偉霆又無死
都唔知點解你可以將兩樣野相提並論
本身未入黎以為個組名改青紅蘿蔔湯
D ocamp組名通常要有顏色有數字
咁仲可以理解
割啦 00後已經唔抵幫
近30年都係咁玩
只係今次過左界
DSE都未放榜就大學o camp
其實有冇人性 就算唔同情都會覺得件事好嘔心
發生咩事
樓主垃圾回帶撚掛
反而覺得有關喎
個point 唔應該用人(已死) 黎做自己個隊名呢d 噱頭
屋企人走左仲要俾人拎個名黎搞gag 其實唔尊重死者
唔尊重人
佢可以駁同名既人好多個
但心照啦
個腦轉數低無思想先會諗到呢d 名
個個攞911、二戰黎整memes又唔見啲人話冷血刻薄?😂
後生一代最戇鳩係乜都擺上網怕人唔知咁
洪卓立食店?
食屎啦00後
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞