港鐵嚴打逃票!屯門、元朗等地區輕鐵站

399 回覆
78 Like 41 Dislike
港鐵嚴打逃票!屯門、元朗等地區輕鐵站,近月都有職員不定時駐守,嚴捉逃票乘客,從而打擊逃票行為,引來附近街坊關注之餘,同時有不少人支持港鐵做法。最新再有市民發現天水圍區部分輕鐵站,同樣有職員半夜出動突擊查票。

天水圍輕鐵站突擊查車票 街坊捕捉職員駐守身影

近月大西北輕鐵嚴密查票,其中屯門、元朗部分輕鐵站早前已不時有港鐵職員到場駐守,惹來不少街坊注意兼放上網討論,亦曾有網民表示,天水圍區的執勤程度相對其他兩區較少,不過最近有市民於區內成功捕捉職員身影,並於(6日)上傳相關相片。

相中可見,職員駐守地點為天耀輕鐵站,其中一面月台共站有7名身穿港鐵制服的職員,正在嚴陣以待。樓主指「居然還半夜突擊查票」、「誰都想不到半夜有人查票」,只見當時工作人員上車拿出機器查驗,到站沒買票的統統下車兼罰款,但未有透露具體時間

有網民直言天水圍輕鐵站不時都有人巡查,「有時分兩隊,上一站上車,另一隊已站在下一個站」,認為「逃多了,現在嚴打」。對於近月港鐵加強打擊逃票,有網民建議「應加測檢票處罰逃票友」、「不如加裝月台閘機」,或者提高相關罰款。

半夜?

輕鐵改咗通宵咩?
打 殺 搶 爭
識人由細到大都唔俾錢 只要係搭幾個站
搭唔起就唔好搭啦幾蚊都慳
過咗十二點就係半夜
真心唔明點解果度唔起個閘機
同客戶服務台
要咁靠d人自律拍卡入閘
咁撚多人個月台咁撚細點裝
你試下係大棠路裝
24小時派人駐守咪得
輕鐵好似4-5蚊張飛
請十幾條友返黎查票 捉完夠唔夠比人工
呢啲人可能是本身已經存在
其實都冇話唔得
不嬲都唔俾錢,俾黎做乜?
著黃衫嗰啲係長工,查唔查飛都係要出糧俾佢地
其實大把人冇嘟
要查真係一車車咁賺
捉到一件罰$370入黨鐵袋
你話夠唔夠比人工
其實港鐵例係咪自由改?係既話將個罰款同次數掛勾,第一次罰幾舊。第二次就 Double 咁上
你都戇鳩既 起左仲點賺錢
一睇就知大單野
12點正叫半夜
過咗12點叫深夜
本身個設計有缺陷
由個站到成架輕鐵都錯晒
去年6月提高罰則。當時指,支付正確車資乘搭公共交通是每位乘客的責任,逃票及違規使用車費優惠不但違反港鐵附例,亦對依法支付車資的乘客造成不公。為了加強打擊相關行為,將上調附加費款額,重鐵網絡附加費將由現時500元增加至1,000元,而輕鐵及港鐵巴士的附加費則由290元上調至港幣370元。
你覺得可以自由咁改咁點解唔直接改罰100萬
最平5.1

最$7,7
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞