香港youtube網片係咪開始息微?

247 回覆
65 Like 170 Dislike
香港個市場咁撚得人驚
咁多癲狗批鬥 一句唔岩聽狙擊一世 搵錢賣廣告=罪惡 性感=做雞 唔靚仔靚女=返屋企唔好獻世
Youtube分紅越黎越少
Youtuber收入好靠幫人拍廣告
依家經濟實少左好多商家搵kol賣廣告
根本要拍英文片
觀眾基數太少
再食演算法
賣點咪女
已經比香城影畫頂爛左市啦屌
十分鐘既短片比趙羅尼拍撚到好似電影或韓劇咁撚樣
其他channel點撚樣追呀
其他channel頂撚到盡只可以拍撚到tvb或者atv質素既短片出黎
呢個真,所以emi wong 係好成功好有眼光一開始定位開英文市場
又教人練鎖骨成功做到獨市生意
台灣個堆都收收地皮
又諗返起bomba同eminleo想當年真心高質又搞笑
抖音害人不淺
非常認同
始終香港youtuber 目標觀眾太少 = 回報少/有預設上限
但係又有一team 人要出糧又交租又燈油火蠟
所以淨靠拍片同賣廣告係唔夠

台灣相對就發展得好好多
做得好嘅輕鬆過百萬view
成本又低過香港
賣埋周邊產品已經好好搵
連微辣都無
係,因為YouTube太多廣告
啲人都轉哂睇B站
娛樂類比短片分一半觀眾走
收入已經少一半
時事 財經 知識類應該都仲ok
香城映画真係高質,希望佢地可以多產啲。
吓。。我主要睇阿霞
因為youtube要同tiktok爭而推出shorts,推shorts而長片變少左推

另外演算法好似都改左
細台同大台派既view差唔多
變相網站既大台無左優勢(唔係subscriber多就著數d)

呢個現象有youtuber出片研究(佢講某遊戲YouTube生態不過其實都apply to 普遍現象)
識日文既可以睇睇
https://youtu.be/PxlGAPDmN68
B 站有冇真係咁多嘢睇?

有時見到yt 好多搬運工,想話啲大陸仔誠意100分,係廢話多啲。但內容,運鏡,storytelling 推陳出新喎

之前睇過何老師在發呆,用短劇去講藝文嘢,極高質
因為啲人已經走去拍reels
要靠大家課金支持多啲先會有更多作品
啲橋唔錯,瘋刺幾好笑
香城堅持全部實境 , 其他channel好難做
台灣好多廠商會搵youtuber 賣廣告
香港youtuber 最多都係賣VPN
式微係因為大家係度鬥on9
前人係好正經咁搞笑,啲橋夠啜核
你唔會估到佢之後想點

依家個啲,個標題就已經劇透哂你知,仲睇乜9
就算唔睇標題,都知道佢會係邊度搞笑

就好似依家啲所謂港產片咁
以前係引你笑,依家係話你知要笑
bbo丁丁真係勁撚廢
成個ig廣告 真係唯一用途用黎擺仲要無波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞