天才小泳手無緣參賽︱何敬康:泳總會長王敏超應允短期內安排會議 商討小泳手參賽安排

186 回覆
7 Like 147 Dislike
https://www.stheadline.com/society/3361402

何敬康:泳總王敏超應允於短期內安排會議

何敬康引述王敏超稱,他近日公務繁忙故未處理事件,形容不是不溝通,也曾經想接觸方力申了解,明白現時公眾所關注,強調泳總對小泳手參賽持開放態度,應允於短期內安排會議。他正等待泳總的安排日期時間,希望可以盡快達成正面溝通。

根據信件,何敬康希望與泳總了解,包括泳總曾向方力申表示,將小泳手個案交予「專責小組」處理,目前最新的情況如何;過去5年由泳總舉辦的公開賽中,有多少泳手同樣達標後,因屬會級別問題未能參賽,之後的安排如何;以及目前泳總各級屬會的數量及情況,有否社會聲稱的「僵屍屬會」出現。

至於立法會民政及文化體育事務委員會方面,何敬康提出,在委員會會議中加入「檢視中國香港游泳總會管理下游泳運動員的比賽資格和選拔制度」,並要求文體旅局及相關部門出席回應。
咪撚跪呀,唔係好把炮嘅咩
泳總王敏超正廢柴...
乖乖哋唔好參賽算,否則遲啲呢個泳手肯定俾人玩死
一跪就準備大洗牌啦
係要搞到上東張咁款先settle 到
姓霍條垃圾二世祖, 依個時候深潛左去邊?
上次舉重咪上埋東張個主席鳩噏都中無事,係後尾自己戇鳩先收皮
sorry, 更正為世祖
唔關國歌事唔駛理
一係得,一係唔得
開會黎有乜用,叫個泳手轉會?
佢跪先大鑊,今次俾人咁落面,個𡃁仔入到去肯定俾人玩到脫肛,方力申個泳會都肯定被泳總永久blacklist
希望李特首出句聲啊
幫下小泳手啦
唔好比泳總隻手遮天唔比佢地參賽
即係支那做法: 特事特辦
咪同楊局長一鳩樣
有獎衝出嚟搶
有柒事就出嚟屌
總之唔關自己事
上樑不正....
之前唔傾,依家先傾
已讀不回仲話有想接觸
今次都打唔爆泳會制度嘅話
之後香港嘅泳手可以移民入外隊
留返俾委員個仔一條友游晒佢
依鋪我就撐方力申
名校的階梯
万刀甲好似係特首提名人之一,不過轉佢做泳總會長啦
有事緊係推d細出嚟
游說轉會
你覺得牙killer會幫泳總定幫個artist?先唔好講兩邊邊個貢獻多d定仲要d, 你覺得泳總甚至香港各體育總會都咁惡係點解?
做下樣咋
無人講咪又係無你份
万刀甲不嬲都幾黑人憎
雖然今次都牽涉佢本身既利益
但呢個不公既游水制度有人治下都係好事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞