屌你老母羅淑佩 反對公屋加租

188 回覆
792 Like 189 Dislike
香港大把有錢人啦 萬幾蚊請傻閪公屋仔把撚咩
7-8千請個大陸仔聽話好使番工冇遲到
最弊政府唔識捉富戶
收埋床下底果啲你真係好難捉 同 過街老鼠一樣趕極唔走

有邊啲真係有需要吖,65歲打上無工作能力當pension養老

50歲樓下唔係傷殘弱智,去打份譚仔一律2倍租up

而家目前數字好似4-5% (cen stats) 根本唔合理
衰過兩蚊搭車果班
G持
咩係公平? 咩係公義?
憑咩我年年交咁多稅咁多差餉地租要比班公屋撚享受?
啲錢日日7點半起身十隻手指頭搵返黎, 佢地班公屋撚甚至唔洗做添,
大部分窮人都係自己攞嚟, 唔讀書,唔做野,唔規劃好自己人生,
你話身體或者精神有問題政府要幫手我絕對冇意見,
但大部分住公屋都係懶人, 死仆街
仲要班後生有手有腳都去拎政府福利住公屋
屌佢老母訓街啦.
然後班曱甴小蝗人會同你講:
就算全民都努力搵錢 最後都係上貢中央
不如益下小蝗人自己友 你去番工搵錢
佢地住公屋享受下好過啦
唔講暗地果班富戶單程證果班

依個世界有叻人有蠢人
好多住公屋既人 都係做緊社會低下層工作
清潔保安運輸飲食
唔好講到人地要規劃人生要做律師做醫生FG50K
個撚個都做白領
咁邊個送外賣比我?咁個幫我倒垃圾?
社會要有依一班人先運作到
對眼望遠小小
今年差餉多成廿%
外勞唔駛住呀?免費住,7年做香港人,到時候你爆血管未?
應該只可以限住十年公屋
賓妹幾時上樓???
政府肯開放外勞 深圳大把人願意搭遠少少車賺多少少
按餐飲業 深圳普遍都係4-5千 要加班先有6千
香港就15k起 肯開放 香港出1萬 深圳都大把人爭住過黎

養班公屋撚 唔講佢地做咩搵幾多錢 每個月已經賺咗正常市價萬幾蚊既津貼先
你上面寫大陸仔,下面寫賓妹?你港獨呀?
麻煩政府炒咁啲公屋保安啦,純係善事
河南戶口 係廣州 上海都買唔到樓讀唔到書攞唔到福利啦 上面又廣獨深獨上獨??
樓主應該好多棺材房等人租,可能係元朗劈咗好多樹
你都癡線
加60我地好大壓力!
咁咪證明左你班撚樣aa 狗霸住個經濟
本身0產出,根本阻礙社會正常發展
而家全世界都搞實業,香港地位又不再,你班aa狗等食屎啦
所以加完租啲錢攞晒比國安用,你會開心啲?
問題根本唔喺呢度
係班撚樣落嚟呃公屋,呢啲先最浪費納稅人嘅錢。
幾時先肯加一倍租
因為政府部門各自為政
如果有人夠膽報稅局同埋報公屋入息唔同
被人捉到嘅可能性都唔高

加上富戶政策cap頂2倍租
即係就係捉到一個富戶
都只係頂到2個一般公屋戶嘅租金
個誘因細到喊
房委會的租住房屋運作賬目,涵蓋轄下租住物業的編配、管理和維修保養,是僅次於建屋開支的第二大開支項目,在不少年度都是「入不敷支」,出現赤字。房委會年初通關的財政預測顯示,在2024/25年度,租住房屋運作賬目收入為231.31億元,但開支達242.98億元,將出現11.67億元赤字,且連續四年錄得赤字,到2027/28年度,赤字將擴大至42.84億元。
房委會財務小組委員會公布 2023/24年度預算,經修訂後綜合運作盈餘約126億元,較原來預算的162億元,下跌約36億元。至於2024/25年度建議預算,預計綜合運作盈餘約26億元,當中租住房屋項目預計錄得約11億元的赤字。

在公屋營運方面,2023/24 年度修訂預算預期將錄得1.74 億元的小額盈餘,而原來預算有4600萬元的虧損,主要由於日常維修及改善工程、清潔及保安服務等經常開支減少。房委會表示,基於公屋租金不作調整這個保守的預算假設,2024/25 年度的運作表現預計有 11.67 億元的虧損

https://hk.news.yahoo.com/%E6%88%BF%E5%A7%94%E6%9C%83%E6%9C%AC%E5%B9%B4%E5%BA%A6%E7%9B%88%E9%A4%98%E6%B8%9B%E8%87%B3%E7%B4%84126%E5%84%84-%E6%96%99%E4%B8%8B%E5%B9%B4%E5%BA%A6%E7%A7%9F%E4%BD%8F%E6%88%BF%E5%B1%8B%E8%B5%A4%E5%AD%9711%E5%84%84-084554913.html
以港人收入黎講每呎10蚊一個月都仲係負擔得起,
劏房戶都畀得起,點會公屋戶畀唔起,講出嚟唔驚笑死人
香港咁多人住公屋 佢加少少 政府已經收過億啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞