屌你老母羅淑佩 反對公屋加租

188 回覆
792 Like 189 Dislike
公屋應該要畀市價7成租金
有經濟困難果D先另外再申請減免
樓價gogogo
2倍市價?
市價咪gogogo
so?
加公屋租係唔會令庫房收入直接增加
公屋租金係收房委會收
多咗嘅錢係唔洗上繳
但係政府就要為綜緩嘅人交咗多咗租畀房委會
政府嘅收入係差餉同地租加咗
加咗10%租金, 即係多咗0.5%嘅差餉同埋0.5%嘅地租
當然, 可以令其他私樓都一齊加租令租值上升
從而令到差餉同地租都有增加嘅
結果邊個慘啲呢
每季$4000*0.5%差嚮貴左幾多嘩?
當你住1000呎實用double好未
仇富跟住仇貧係咪有d 熟悉呢
講真 加好撚合理啦
完全駁唔到
咁咋。。
樓主講唔清楚嘅
買樓自住嗰班影響最細, 只係交多咗差餉同地租
公屋戶咪交多咗1成租
富戶都係交多2成(因為富戶但未到被踢走係最多交雙倍租)
租樓嗰班就慘啲, 業主見公屋都加租, 佢地一定加
公屋加10%條數, 佢地加3-5%就一定抵消到, 而且加多啲都得

要搞公屋富戶係由富戶政策落手
由公屋租金落手係無撚用
因為富戶政策cap頂得2倍, 加極都係唔合理
所以一直都建議超過指定入息2-3倍就開始交1.5倍租
超過3-4倍就交5倍租
超過4-5倍就交10倍租
直至被踢走
到時啲人自然去到某個水位就自己離開
唔搞富戶政策加幾多倍租都無撚用
其實單靠公屋租金政府賺緊錢
似係想最好個個瞓街/住籠屋劏房
有錢比車位果啲點會無錢交租
收double都唔過份
真係窮果啲老綜
公屋出車位呢個配置都on99
嘩你勁能黑心不過公屋應該要加50%,停車場加50%
唔講加租,有時唔明點解公屋租戶唔洗交差餉。

明明警察係服務全港市民(包括公屋居民),但費用只係由業主負責比。
呢條應該係公屋仔黎
今日聽嗰啲師奶同事喺度呻公屋加租加咗兩舊水
我忍唔住講屋企供樓一個月都唔止啦,幾千蚊咁撚少
我嫌佢加得少 之後佢就話佢仲要養個女叫我幫佢養
又話好大壓力乜鳩
我爭啲答佢你冇錢就咪撚生啦
香港人幫你養撚埋個女咩

已經係既得利益者有公屋住仲想點
衰啲講句交租住劏房嗰啲都多過你多多聲
公屋租金,堅係離地
三-四人家庭,每人炒散報更,返一日工就可以交一個月租 難怪冇人肯做野 得閒就去日本鄉下使錢,返香港就同香港人攞錢
係就好 用公屋租金去撥款俾醫管局啦
9成以上公立醫院都係公屋廢老排

“醫管局在二零二三至二四年度獲得的撥款為909億元”
大把外勞 有錢你驚冇人黎打工???
瞓啦公屋仔
有錢真係唔驚冇人嚟打工,有錢嘅話
憨鳩制度養咗成班好似曾國熙咁既傻閪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞