文匯報點名批評:香港快運有辱香港「好客之都」

78 回覆
71 Like 9 Dislike
又唔係得佢一個廉航 唔搭佢都可以搭其他
我平時去旅行都係搭返當地國家嘅廉航
去韓國就搭濟州 tway 同真航空
但老實講我搭咁多次都感覺唔到佢哋冇禮貌喎
啲員工正正常常 冇乜分別
所以一間公司好地地冇事冇幹就唔好亂改政策喇
哦係呀,打算幾時收歸國有呀?
服務幾西啲客都係要搭,咁叻比多一倍錢搭其他。

員工人工咁低,你班膠層咁叻再請其他人,本身都唔係好想做。

成個循環出左黎。
有得揀盡量唔搭UO/CX啦 不過有時要去既時間地點又得佢地
你自己當自己乞衣咪拉其他人落水
你最多咪話無service除非你嗌左野食先會同空姐講野
前排搭個陣有個空少好好禮貌又nice
由頭到尾自己睇自己唔起自己公司就當其他人都係咁
同班小粉紅一樣玻璃心影衰其他有心做既空少空姐
CX服務嘅係歐美白人,對支那XG人態度差好正常,坐得你就忍啦
大灣區航空上到飛機都會有支水飲, UO真係咩都冇
個新行李政策真係勁on9擺明玩鳩d客
加價冇問題 但加完買20kg個plan竟然唔包果7kg登機行李 姐係寄完艙入到禁區想買野就盛惠800
咁就唯有買32kg果個 但正常一個gip好難塞到32kg
唔係話唔比你加 但你本身已經賺咁多加完仲衰左去刁難d客國泰吃相真係肉酸
Safety 重要過呢d客
唔係呢d客大Q哂
失明乘客被趕落機後,有快運職員指他們可以乘搭同日較後時間航班。究竟為何乘坐早一班航班會有安全風險,但下一航班則沒有

UO班高層諗到橋未
大檸樂啦
點解單單公關災難都關佢事
又唔見其他廉航出事
開始有UO狗進場 我幫你頂住先你快走
之前有連登post話空姐唔幫手搬行李
但我見親空姐都會幫手
有次仲幫埋d買太多手信又遲上機既仆街搵地方攝行李
AirJapan 幾時開香港線
快運為賺到盡、省到盡而「走火入魔」,歧視殘疾乘客,有辱香港「好客之都」和傷健共融的形象

WHO CARES
咁唔幫手又合理的,整親咪仆街
同埋點知佢有咩貴重野

不過d服務真係惡劣的,尤其轉左國泰後,都好耐無搭

(而家人大左,時間同質素真係緊要過價錢。

錢我比得起,但無理由難得放假玩,
都要隨時提防國泰/UO d 友離搞鳩自己,
跟住又要花一大輪心力去爭取d應得的野)
沒有照顧者陪同的年長、兒童、殘疾人士乘坐航班,航空公司一般都會安排人員專門照顧,至少會陪同登機和抵埗、領取行李等簡單協助。

咁會唔會係當初班機安排唔到額外人手照顧?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞