文匯報點名批評:香港快運有辱香港「好客之都」

78 回覆
71 Like 9 Dislike

文匯快評:趕失明人士下機 快運為「賺盡」辱文明

文/ 文平理

兩名失明人士在5月打算乘坐香港快運航班前往日本,不過登機後卻被機組人員通知,指他們「不能達到安全標準」,要求落機。兩人隨後在所屬的失明人士協進會舉行記者會大控訴。

據了解,兩人在事後五度收到香港快運的解釋,但每次解釋不盡相同。更離奇的是,失明乘客被趕落機後,有快運職員指他們可以乘搭同日較後時間航班。究竟為何乘坐早一班航班會有安全風險,但下一航班則沒有,令人匪夷所思。

雖然香港快運已就事件致歉,但已令公司形象大打折扣,事件背後原因更耐人尋味。

事實上,香港快運已多次推出令乘客感莫名其妙的舉動,例如推出「輕便飛」座位級別,乘客只可帶非行李箱物品一件且必須置於前座位下方,不許座位上方行李架;又定出不准乘客攜帶外帶食物乘坐航班、違者沒收,如要用餐必須向航空公司預訂飛機餐這個古怪規矩。這些都予人聯想到航空公司「庹縮」想「賺到盡」。

沒有照顧者陪同的年長、兒童、殘疾人士乘坐航班,航空公司一般都會安排人員專門照顧,至少會陪同登機和抵埗、領取行李等簡單協助。日常生活中,公共交通工具都設有導盲設施引導失明人士坐車。雖然飛機環境有別,但殘疾友善早已是世界文明共識。事件中兩名失明乘客活動自如,精神狀況正常,並已聲明可以自理。在飛機上需要照顧的,可能只是引導他們往返洗手間。

以香港快運的情況,若貫徹「庹縮」、省得就省的「宗旨」的話,超常節省機組人手,引致空服人員擔心照顧不到兩位失明乘客而請他們落機,也就不難理解了。

「君子愛財,取之有道」,航空公司就算想開源節流也不能影響顧客體驗。香港快運是本港龍頭航空公司國泰航空旗下的廉航,最近國泰航空才全面回購政府在疫情期間購入的優先股,業務逐漸恢復走上軌道,是時候檢討旗下香港快運的管理和經營方針,避免快運為賺到盡、省到盡而「走火入魔」,歧視殘疾乘客,有辱香港「好客之都」和傷健共融的形象。

#文匯報
好快到人民日報點名屌柒
俾CX買完就淨係諗點樣cap水cap到盡
屌喇星而家咁多飛機賊,行李擺腳底都夠膽死
行李左計右計,遲早玩埋段斤稱,每0.1kg計量收費
早日執柒然後全部平民搭大灣區就岩
自從改咗價錢之後就開始沉淪
国家要收快運皮啦,国泰準備賤賣快運畀港航
其實果2條盲佬想用殘障攞着數啫
閪客
睇下GBA會唔會抽水
本來快運個定位係本土廉航,亦都叫做做到廉航嘅質素

自國泰買完,根本就唔係搞好佢,而係搞衰佢
開聲屌uo
有無開聲屌dc9?
都唔係陰謀啦
一路加快運價加到啲人覺得不如坐返cx
早排先讚完uber嚟
不過係估唔到嗰種cheap,係過分到搞鳩盲人
國泰同廉航係競爭關係
uo真係唔多想坐,坐個飛機水蛇春咁長既條款,樣樣都唔得
有咩用冇左快運啲人咪搭其他廉航
可以有咩攞 燒賣?
入面員工個氣氛 已經係當個個客都係乞衣,甚至上層都係同一個諗法

上面有口頭指示話唔需要滿足乘客一般要求,因為佢地知自己搭緊「廉航」
連上面都係咁諗,下面d 員工點會唔亂黎,點知搞搞下唔知死連殘疾都搞

利申:已離職前線小薯,入面個氣氛完全係西員工到盡,不過其實係幾正對於打工仔黎講,點西法上頭都會照攬
你弱智唔洗周圍同人講嘅
其實safety reason 同 no fit for flight 真係唔存在歧視問題
報紙佬醒少少好冇
上有好者 下必甚焉
咁嘅服務態度一定出事,不過相信呢個都係大柴最終目標

列寧話頭,破壞一個堡壘最好就係從內部着手
廚叉公關識做嘅話宜家出記招話歡迎視障人士乘搭
唔洗求證都feel到間公司閪
出封證明俾人claim旅遊保險個陣就話係公司超賣變左冇得賠 勁撚閪
呢啲case係歐美打官司賠到公司破產都得
香港就淨係靠啲垃圾打手洗下地就冇事
下班又符合
其實坐大柴Econ 都係乞兒

所以大柴都擺明係玩爛埋hkexpress, 反正你唔搭 UO, 咁咪搭大柴囉
國泰根本唔care 收購黎就係為賺盡
睇下行李 超賣政策 衰左幾多
uo secrets 又個個都係講衰過以前
做爛左又點 咪好似港龍咁執埋佢
根本就搞衰香港市場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞